Foto: Aangeleverd

‘Big Brothers Big Sisters’ in Capelle

  •   keer gelezen

CAPELLE • Big Brothers Big Sisters (BBBS) ontstond zo’n 100 jaar geleden in Amerika omdat steeds meer jonge jongens op het slechte pad raakten en in de rechtbank verschenen. De basis van het BBBS-model is vriendschap. Een vrijwillige mentor (Big Brother of Big Sister) geeft hierbij extra aandacht aan een kind tussen 5 en 18 jaar oud (Little). Sinds januari is BBBS ook actief in Capelle. 


“BBBS was al 25 jaar actief in Rotterdam, maar ik wilde het ook naar Capelle halen”, zegt wethouder Ans Hartnagel. “Maar de begeleiding van de mentoren moest betaald worden, dus ik was blij met de enthousiaste gemeenteraad. Ik doe mijn best om het voor die guppen in Capelle zo goed mogelijk te doen. Dit project is duidelijk en kan ook in Capelle werken. Er zijn in Capelle kwetsbare buurten zoals een deel van Schenkel, Oostgaarde, de Hoeken, Wiekslag maar ook in Schollevaar waar wij extra inzetten. Het klinkt zo vanzelfsprekend dat kinderen in de herfstvakantie naar de Efteling gaan, maar dat is het niet. Big Brothers en Big Sisters zijn van meerwaarde omdat ze leuke dingen met de Little kunnen doen, al is het nog zo klein. Aandacht maakt alles anders. Al is het maar een dagdeel in de week. De kinderen kunnen er weer een week tegenaan”.

Vanessa Bronkhorst, directeur van BBBS-Rotterdam: “In Capelle worden de kinderen buiten schooltijd, meestal in het weekend, een dagdeel door de BB of BS opgehaald om op pad te gaan. Onze programma’s zijn preventief, gericht op zelfredzaamheid. Door mentoren willen wij de jongeren helpen hun sociaal-emotionele vaardigheden, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te versterken. De mentor moet een stabiel persoon vanaf 21 jaar zijn die Nederlands spreekt en wiens thuissituatie dusdanig is dat deze een jongere kan ontvangen. Onderdeel van het zorgvuldige screeningtraject is een intakegesprek met de matchcoördinator bij de aspirant mentor thuis. Deze heeft een VOG nodig, net zoals alle huisgenoten van 18 en ouder. Na drie referentiechecks er is een basistraining en een verdiepingstraining. Na de match is het de bedoeling dat er een vertrouwensband ontstaat met de Little die de BB of BS als een soort rolmodel gaat zien. Er vinden tussendoor ook evaluaties plaats tussen BB, BS, Little, diens ouder(s)/ verzorger en ons. Het traject duurt minimaal één jaar maar beoogd is twee jaar, maar daarna blijft vaak contact bestaan. Wij hopen op een vriendschap voor het leven. Wij zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers, maar ook naar Capelse bedrijven die willen sponsoren. We hebben al een Capelse ondernemer die een match adopteerde. Momenteel worden er 15 Capelse kinderen begeleid, maar we willen nog meer kinderen hulp bieden en daarvoor is geld nodig.”

Geïnteresseerden (sponsors en vrijwilligers) kunnen kijken op www.bbbs-rotterdam.nl

Annemarie van der Ploeg

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten