• Alwin en Sascha Saers voor de bijna sluitende juwelierszaak.
• Alwin en Sascha Saers voor de bijna sluitende juwelierszaak. Foto: Huub Lakerveld

Einde van een iconische Capelse winkel

4 nov, 13:30 Algemeen 2.180 keer gelezen

CAPELLE • Drie generaties van de familie Saers stonden sinds 1956 achter de toonbank van de Capelse winkel. Vanuit een persoonlijke motivatie trekken de huidige eigenaars Sascha en Alwin Saers in januari 2022 de deur definitief achter zich dicht.

Op de kop af 65 jaar prijkte Saers op de gevel van het pand aan de Bermweg, maar de derde generatie eigenaren stopt er nu mee. Alwin Saers komt uit een ondernemende familie; zijn overgrootopa had in 1900 al een winkel in Rotterdam en zijn opa handelde ook in allerlei goederen in Sommelsdijk. Na de oorlog en de watersnoodramp in 1953 wist opa Jo Saers dat er weinig geld meer te verdienen was in Sommelsdijk, en zo trok hij in 1956 naar Capelle aan den IJssel. “Langzamerhand werd het winkelaanbod versmald vanaf het moment waarop mijn ouders de zaak in 1972 overnamen”, vertelt Alwin Saers. “In 2003 namen mijn vrouw Sascha en ik de zaak over en in 2004 hebben wij een grote verbouwing gedaan”.

Open eind

Na bijna 18 jaar eigenaarschap en ruim 65 jaar Saers in Capelle, zetten Alwin en Sascha Saers op 22 januari 2022 een punt achter de familietraditie. Een opvolger hebben zij nog niet. “Het is eigenlijk een open eind”, zegt Alwin Saers. “We weten nog niet wie hier gaat zitten. Wordt het een drogist, een barbier, een avondwinkel?” Een voorkeur heeft hij niet, al hoopt hij wel dat het interieur zoals zij het zelf gemaakt hebben behouden blijft. “Want het zou zonde zijn als dat weer afgebroken wordt”.
Voor nu is de familie op zoek naar opvolgers die interesse hebben om het pand over te nemen.

Eigen keuze

De borden ‘opheffingsuitverkoop’ aan de buitenkant betekenen overigens niet dat er sprake is van een ‘faillissementsuitverkoop’. Het was voor Alwin en Sascha Saers een eigen beslissing en bewuste keuze om afstand te doen van de winkel. “Ik heb dit 25 jaar gedaan, dus het is niet zo dat ik na een paar jaar stop”, aldus Alwin Saers. “We gaan diverse andere dingen doen; je leeft tenslotte maar één keer. En we stoppen nu op ons hoogtepunt; we zijn nog gezond, we hébben nog keuzes, financieel gaat het goed en we hebben een trouwe schare klanten”.

Alwin en Sascha Saers willen vooral die klanten bedanken voor het vertrouwen door de jaren heen.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Inschrijven Ronde van West nog steeds mogelijk Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Repeteren voor swingende sing-in Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Expositie Oekraïense kunstenares Marina Yasinevich in Rivium Kiosk Algemeen 7 aug, 12:00
Afbeelding
Watervallei niet drooggelegd; jonge bomen krijgen extra water Algemeen 5 aug, 16:00
Afbeelding
Steeds meer minibiebs in Capels straatbeeld Algemeen 5 aug, 13:30
Afbeelding
Leverancier van Havensteder getroffen door cyberaanval Algemeen 5 aug, 11:00
Afbeelding
Duo-fiets van de Roo onthuld Algemeen 5 aug, 09:15
Afbeelding
Goud voor Oud in de Rozenburcht Algemeen 4 aug, 17:05