Foto: Aangeleverd

Feestelijke start nieuw schooljaar op Comenius

  •   keer gelezen

CAPELLE • Het schooljaar 2021/2022 is op het Comenius College aan de Lijstersingel op bijzondere wijze afgetrapt. Omdat het Comenius College een tweetalige school is, had een opening een Brits tintje.


Om het tweetalig onderwijs te vieren en het nieuwe schooljaar officieel te beginnen, organiseerde de school op vrijdag 10 september een eigen versie van de Highland Games. Dit is een traditioneel Schots sportevenement waarbij conditie, kracht, snelheid en behendigheid belangrijk zijn. Oorspronkelijk stammen de Highland Games uit de middeleeuwen, toen diverse clans het tegen elkaar opnamen.

Zo gebeurde het dat op vrijdag de tonen van doedelzak en kleine trom klonken in de buurt van de school, aan de kop van een parade. De spelers werden gevolgd door de leerlingen die op weg waren naar het ‘strijdtoneel’.

Ongeveer 180 onderbouwleerlingen namen deel aan de Highland Games. Zij werden, volgens traditie, verdeeld in diverse clans. Clan Rob Roy moest boogschieten tegen clan Macbeth en clan Ivanhoe liep een parcours af tegen clan Outlander. Hoewel de winst voorop stond, waren andere aspecten ten minste zo belangrijk. “Het voornaamste doel van de school was de leerlingen met elkaar kennis te laten maken, plezier te maken en samen te wer­ken”, zegt tto-coördinator Karen Verdel.

De tweetalige school besteedt niet alleen aandacht aan de Engelse taal, maar ook de cultuur komt voorbij in het lesaanbod. Ook dat was volgens Karen Verdel een reden om deze Schotse spelen te organiseren. “Daarnaast hadden we gewoon zin in een feestje om het tweetalige schooljaar mee te beginnen; een feestje voor leerlingen én docenten”.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten