<p>Melissa Vial heeft een crowdfunding opgezet voor een hulphond.</p>

Melissa Vial heeft een crowdfunding opgezet voor een hulphond.

(Foto: Annemarie van der Ploeg)

Melissa start crowdfunding: ‘Hulphond geeft plezier in leven terug’

  •   keer gelezen

CAPELLE • Melissa Vial is 23 jaar oud en vindt heel veel dingen leuk, maar voor haar is het niet vanzelfsprekend om van alles te ondernemen. Melissa is psychisch ziek, heeft een depressie, PTSS, een eetstoornis en autisme. Een hulphond zou voor haar een uitkomst zijn. Maar de kosten daarvoor zijn hoog en worden niet vergoed. Via crowdfunding hoopt ze het kostenplaatje rond te krijgen.


Melissa vertelt: “Ruim de helft van mijn korte leventje voer ik een dagelijkse strijd tegen depressie, PTSS, eetstoornis. Jaren vol gesprekken met hulpverleners, opnames, medicatie en ziekenhuisbezoekjes leek niets aan te slaan. Vorig jaar kwam ik samen met mijn toenmalige hulpverleners tot de kern van mijn vastlopen. Autisme bleek een grote invloed op mijn leven te hebben. Een hulphond kan mij helpen mij bij overprikkeling te ondersteunen en vroegtijdig spanning te signaleren, zodat ik mijn strijd na al die jaren niet meer alleen hoef te voeren. Ik ben in contact gekomen met het Kynologisch Instituut vanuit ‘t Hart. Daar ga je kijken naar een geschikt nestje puppy’s. Welk ras past bij mij? Ze kijken naar het karakter van de rassen en wat ik nodig heb. Als een puppy acht weken is, komt deze bij je in huis en start de training al. Je leert ze eerst de basisvaardigheden zoals socialiseren en zindelijk maken. Je krijgt ook wekelijkse trainingen met een trainer erbij. De ene keer is dat bij je thuis, maar ook in de supermarkt of bijvoorbeeld het treinstation.”

Wiebelen

“Veel mensen zullen denken dat een gewone hond dit ook allemaal kan, maar die gaat op een gegeven moment gewoon liggen en lekker slapen. Een getrainde hulphond, die aan het werk is, zal, bijvoorbeeld in een situatie waarin ik onrustig ben en ga wiebelen, op mijn voeten gaan liggen. Momenteel ga ik liever niet alleen naar een supermarkt. Een hulphond mag niet geweigerd worden in een supermarkt. Deze hond zal altijd op het moment dat ik me onveilig voel, de snelste uitweg vinden. Dus als hij merkt dat ik onrustig of angstig wordt zal hij de snelste uitgang zoeken. Ook zal hij tussen mij en andere mensen in gaan staan, zodat die niet te dichtbij komen”, legt Melissa uit.

Goede richting

“Een hulphond wordt niet vergoed door gemeente of zorgverzekering, maar kost wel 10.000 euro. De zorgverzekeraar vergoedt helaas alleen blindengeleidehonden. Door middel van de crowdfundingsactie hopen we in ieder geval een stapje in de goede richting te komen. Ik hoop dat ook de gemeenten gaan inzien dat het zo belangrijk is dat er meer onderzoek wordt gedaan naar het belang van psychosociale hulp. Het zou echt heel mooi zijn als gemeenten besluiten een deel of het geheel te vergoeden”, vervolgt Melissa. 

Stukje vertrouwen

“Als het gaat lukken met de crowdfunding, zal ik het in het begin niet geloven. Het idee dat ik een harig wondertje krijg en dat het dan mogelijk is dat ik weer iets heb om mee te starten. Momenteel ben ik even opgenomen in en ben ik nog in het niets aan het grijpen. Ik weet dat ik het voor mezelf doe, maar ik doe het alleen en met zo’n hond ga je het op een gegeven moment samen aan. Ik hoop gewoon heel erg dat ik weer een stukje vertrouwen en plezier in het leven terugkrijg”, besluit Melissa. 

Joyce de Pee, beste vriendin van Melissa vult aan: “Voor mij, haar vriend en alle anderen is dit de laatste optie. We hopen echt dat Melissa een stukje leven terug gaat krijgen en we haar niet kwijt hoeven te raken. We zijn elke dag bang dat we een belletje krijgen dat het klaar is.”

Meer informatie over de crowdfunding van Melissa staat op www.gofundme.com/f/hulphond-voor-melissa. Melissa heeft ook een account op Instagram waar meer te vinden is over de actie. Kijk daarvoor op @melissavial_.

Annemarie van der Ploeg

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten