Met een hoop kabaal verrichten kinderen samen met wethouder Ans Hartnagel de aftrap van de actieweek. (Foto: Frank de Roo)
Met een hoop kabaal verrichten kinderen samen met wethouder Ans Hartnagel de aftrap van de actieweek. (Foto: Frank de Roo)

Capelle in teken van Week tegen Kindermishandeling

Algemeen 49 keer gelezen

Capelle staat uitgebreid stil bij de landelijke Week tegen Kindermishandeling (14 t/m 20 november). Van een speciale lesbrief op basisscholen, tot aan een actieweek bij huisartsenpost IJsselland over het signaleren van kindermishandeling en huiselijk geweld. Op alle graffitiwalls in Capelle komen deze week oproepen te staan om niet weg te kijken en kindermishandeling te melden.

CAPELLE - Wethouder Ans Hartnagel (Veiligheid, Leefbaarheid, Jeugd en Volksgezondheid) verrichtte vanmiddag de aftrap van de actieweek van huisartsenpost IJsselland. Dat deed ze door samen met de aanwezige kinderen een hoop lawaai te maken, zodat het onderwerp kindermishandeling meer aandacht krijgt. De huisartsenpost bij het IJsselland Ziekenhuis staat uitgebreid stil bij het signalering van kindermishandeling en huiselijk geweld, onder meer door medewerkers, huisartsen, maar ook patiënten goed te informeren. “Een instelling als de huisartsenpost kan een belangrijke rol spelen als het om tijdig signaleren gaat”, zei wethouder Hartnagel bij de aftrap. “Daarom ben ik zo ontzettend blij met dit initiatief. Al voorkomen we er maar één geval van kindermishandeling mee, dan is het al meer dan de moeite waard!”

De cijfers in Nederland liegen er niet om. Jaarlijks zijn 119.000 kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. Dat is gemiddeld in iedere klas één. Daarom bracht wethouder Hartnagel eerder vandaag een bezoek aan groep 7 van basisschool Pieter Bas. Ze overhandigde een lesbrief over kindermishandeling. Tegen de klas vertelde ze: “Als je te maken krijgt met kindermishandeling, zelf of bij een ander kind: praat erover met iemand die je vertrouwd. Donderdag krijgen jullie de les over kindermishandeling. Dan komt ook iemand van het Centrum voor Jeugd en Gezin in de klas. Ik wil jullie vragen om de gemeente te helpen door tijdens de les jullie ideeën te delen over wat we met elkaar kunnen doen om kindermishandeling te stoppen.” Alle kinderen in de klas kregen ook een fietslampje in de vorm van een hartje. Daarmee kunnen ze laten zien dat ze een hart hebben voor elkaar.

Oproep
Deze week worden ook de vijf Capelse graffitiwalls voorzien van een animatie die in het teken staat van de Week tegen kindermishandeling. Ook staat op de graffitiwalls een oproep om bij een vermoeden van mishandeling direct actie te ondernemen en de kindertelefoon te bellen. Vandaag werd de eerste wall gespoten in Schollevaar. De komende dagen volgen de andere walls.

Kijk niet weg
De slogan van de Week tegen Kindermishandeling is #ikkijknietweg. Wie een vermoeden van kindermishandeling heeft, moet niet wegkijken. Neem het zekere voor het onzekere en bel met Veilig Thuis (0800 2000), zie ook www.veiligthuisrr.nl. Kinderen kunnen ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon www.kindertelefoon.nl. Kijk voor meer informatie over de landelijke actieweek op www.weektegenkindermishandeling.nl

Noot voor de redactie:
Op vrijdag 18 november om 15.00 uur bezoekt wethouder Hartnagel de graffitiwall bij de metrobaan naast het gemeentehuis aan de Rivierweg 111. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 18 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 22 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58