Foto:

Besmettelijke H5N8-variant in Stolwijk

  •   keer gelezen

De vogelgriep die vorige week bij een dierenhandelaar in Stolwijk werd ontdekt, is de zeer besmettelijke variant H5N8. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


KRIMPENERWAARD - De vogelgriep werd donderdag ontdekt. De 6600 vogels zijn dezelfde dag nog geruimd en het bedrijf is ontsmet. Een pluimveebedrijf in de buurt werd ook onderzocht, maar daar werd de ziekte niet gevonden. In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf mag dertig dagen lang geen pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel vervoerd worden.

Tot nu toe zijn er geen mensen ziek geworden van het H5N8-virus, maar het is wel besmettelijk voor mensen, schrijft het RIVM op zijn website. Andere vogelgriepvirussen hebben in zeldzame gevallen mensen ziek gemaakt. Die mensen hadden direct en intensief contact met de besmette dieren gehad, schrijft het RIVM. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone griep, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Meestal verloopt de infectie bij mensen mild.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten