Afbeelding
Foto: Welzijn Capelle

“De training heeft me de kracht gegeven”

Algemeen 45 keer gelezen

In januari 2017 is de vierde training Krachtige Vrouwen afgerond voor vrouwen uit Capelle aan den IJssel die te maken hebben (gehad) met geweld in hun relatie. De training werd georganiseerd door Buurtkracht/Welzijn Capelle. Elf vrouwen deden mee en gaven een 9 als rapportcijfer.

CAPELLE - De training bestond uit twaalf bijeenkomsten van twee uur. Negen bijeenkomsten werden verzorgd door maatschappelijk werkers en drie bijeenkomsten door trainers zelfverdediging en weerbaarheid, daarnaast vond één gezamenlijke bijeenkomst plaats. Bij twee themalessen waren twee gastdocenten aanwezig. De begeleiders waren Mariska Vos en Vivian Coëlho, maatschappelijk werkers van Buurtkracht/Welzijn Capelle en Cedric Krolis en Remco Moet, trainers zelfverdediging en tevens jongerenwerkers van Buurtkracht/Welzijn Capelle.

Geweld in relaties
Onder geweld wordt lichamelijk geweld verstaan zoals slaan of schoppen, geestelijk geweld zoals vernederen en bedreigen of seksueel geweld. In de training werd onder andere stil gestaan bij het doorbreken van de geweldspiraal en hoe vrouwen hun positie kunnen versterken. “Opvallend was de duur van het geweld en de ernst van het geweld. De vrouwen gaven aan last te hebben van (verbaal) geweld, (financiële) afhankelijkheid en narcistische (ex)partners. Daarnaast ervaarden ze sociale druk en verwijten vanuit hun omgeving. Opvallend is dat ook vrouwen met een onbezorgde en prettige jeugd in een relatie met geweld terecht kunnen komen. “Juist dan zien we dat er geen voelsprieten zijn ontwikkeld”, aldus Vivian Coëlho. De gevolgen van een relatie waarin geweld een rol speelt zijn enorm. Vrouwen cijferen zichzelf weg, hebben last van een posttraumatisch stresssyndroom, weten niet waar hun grenzen liggen, kunnen deze niet aangeven en hebben ook praktische problemen, zoals schulden. Voor de trainers was het erg belangrijk vertrouwen en veiligheid te creëren binnen de groep. Mariska Vos: “Tijdens de cursus groeide de groep naar elkaar toe en steunden de vrouwen elkaar daar waar nodig. Ze gaven elkaar complimenten en steun op momenten dat zij het emotioneel zwaar vonden.”

Positieve waardering van deelnemers
De training is door de vrouwen als zeer positief ervaren. Een van de deelnemers: “Na het lezen over de training Krachtige Vrouwen, dacht ik: weer zo’n suffe cursus. Maar de titel dekt de lading perfect, zowel letterlijk als figuurlijk.” Het algemene rapportcijfer voor de training was een 9. Deelnemers gaven aan dat deze training hen meer inzicht heeft gegeven in het ontstaan van klachten. De meerderheid gaf aan door de training in belangrijke mate vaardigheden te hebben aangeleerd om met hun problemen om te gaan. Eén van de deelnemers: “Door de cursus en de zelfverdediging voel ik mij letterlijk krachtiger. Ik ben me bewuster geworden van wat niet oké was en dat het niet aan mij lag. Dat haalt een stukje onzekerheid en twijfel weg. Wat er besproken werd was soms heftig, vaak confronterend en heel herkenbaar.”

Passende afsluiting
Bijna alle deelnemers bekrachtigde op eigen wijze hun doelen. Bijvoorbeeld door het oppakken van oude hobby’s, weer te gaan sporten of door het plaatsen van een tatoeage. Ter afsluiting bij het onderdeel zelfverdediging sloegen de vrouwen een plankje door, waarop zij vooraf een aantal herinneringen schreven. Met het doorslaan van het plankje werd symbolisch afscheid genomen. Deelnemers kregen na afloop een CD met ‘powersongs’ die gebruikt zijn in de lessen. En een kaart waarop iedere deelnemer een tekst/boodschap schreef aan de ander om hun doelen te bestendigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 11 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 15 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58