Ouders en kinderen voerden vorige week nog actie op het schoolplein van De Catamaran.
Ouders en kinderen voerden vorige week nog actie op het schoolplein van De Catamaran.

“Blick moet zich aan de wet houden”

Algemeen 38 keer gelezen

Het Capelse college is blij dat de gemeenteraad zich gisteravond uitsprak tegen sluiting van de locatie Hermitage van openbare basisschool de Catamaran per 1 augustus van dit jaar. De gemeenteraad sprak haar afkeuring uit over de handelswijze van Blick en stelde dat de wet moet worden gevolgd. Dit zou betekenen dat de deuren van de Hermitage niet voor augustus 2018 kunnen sluiten.
 
CAPELLE - Het college is blij dat een overgrote meerderheid van de gemeenteraad stelling heeft genomen tegen de handelswijze van Blick. “De gemeenteraad heeft haar afkeuring uitgesproken over de manier waarop de raad van toezicht van Blick heeft gehandeld”, zegt onderwijswethouder Josien van Cappelle. “Van het te laat informeren van de gemeenteraad tot de slechte manier waarop met ouders en kinderen is gecommuniceerd. Dit heeft tot grote en onnodige onrust geleid.”
Naast een motie van afkeuring heeft de gemeenteraad ook een motie aangenomen waarin het college wordt opgedragen om alles in het werk te stellen om de toekomst van de Catamaran en het Capelse primaire openbare onderwijs in het algemeen te behouden. Wethouder Van Cappelle: “Dat is een krachtige boodschap richting Blick: hou je aan de wet! Ook is het een duidelijke opdracht aan ons als college. Wij gaan er uiteraard alles aan doen om de motie uit te voeren.”
Gelet op de uitkomst van de raadsvergadering heeft het college vandaag Blick uitgenodigd voor een allerlaatste gesprek. De uitkomst van dit spoedoverleg zal bepalend zijn voor de concrete vervolgstappen. Doel van het gesprek is voor het college dat de Catamaran de deuren niet zal sluiten per 1 augustus van dit jaar. Mocht het overleg niet deze uitkomst hebben, dan schuwt de gemeente de gang naar de rechter niet.
De gemeente en stichting Blick op Onderwijs raakten enkele weken geleden met elkaar in conflict, nadat de stichting op 8 maart het plotselinge besluit nam om de locatie Hermitage van basisschool de Catamaran deze zomer te sluiten. Blick stelt dat sluiting onvermijdelijk is, omdat door een te laag aantal leerlingen de school financieel niet overeind kan worden gehouden en de kwaliteit van onderwijs niet kan worden gewaarborgd.
Zowel ouders en kinderen als de gemeente zijn hierdoor negatief verrast. Het college vindt dat de Hermitage behouden moet blijven, aangezien de school een belangrijke maatschappelijke functie heeft in de kwetsbare buurt Schollevaar-Oost. Het college stelt verder dat Blick in ieder geval de wettelijke sluitingstermijn moet volgen. Van sluiting kan dan pas op z’n vroegst sprake zijn per 1 augustus 2018. Deze mening is gisteravond bevestigd door de gemeenteraad. De extra tijd die hiermee zou ontstaan wil het college gebruiken om een oplossing te vinden voor de kinderen van de Hermitage, bijvoorbeeld door op de locatie een kindcentrum te ontwikkelen.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws gisteren
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46