Ernesto Rietdijk met diploma en medailles.
Ernesto Rietdijk met diploma en medailles.

Ernesto uit Capelle levert bijzondere prestatie

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - Onlangs behaalde Ernesto Rietdijk zijn VMBO-TL diploma op het Comenius College aan de Kromhoutstraat te Rotterdam. Hij leverde daarbij bijzondere prestaties. Hij slaagde cum laude, behaalde vier medailles voor vier vakken en had ook nog een 10 voor wiskunde op zijn lijst staan. En hij gaat het komend schooljaar verder leren om zijn doel te bereiken.

Door Annemarie van der Ploeg

Rietdijk vertelt hoe dit hem allemaal is gelukt: “Ik had nooit op VMBO-TL moeten zitten, maar de eindtoets van de basisschool ging een beetje verkeerd. De eerste twee jaar op het VMBO deed ik niet zo mijn best. Dat deed ik pas eind derde klas en in de vierde klas. Maar toen was het te laat om naar de HAVO te gaan, dus moest ik deze school af maken.”

Medailles

De vier medailles kreeg hij voor de vakken Nederlands, Geschiedenis, Economie en Wiskunde. Voor deze vakken behaalde hij de hoogste cijfers van alle 500 examenkandidaten van de school. Rietdijk legt uit: “ Het mooie aan wiskunde is, dat je de formules gewoon in de klas leert en als je ze eenmaal snapt, dan kan je ze toepassen. Bij andere vakken moet je veel leren en onthouden. Ik ben niet zo goed in Nederlands en verbaas me nog steeds dat ik daarvoor het hoogste cijfer behaalde. Geschiedenis was mijn lievelingsvak, omdat je zo veel leert over gebeurtenissen van vroeger.”

Rietdijk groeide drietalig op: Spaans, Engels en Nederlands. Zijn moeder sprak Spaans, zijn vader sprak Engels met zijn moeder en vader sprak met hem Nederlands. Hij woonde een tijdje in Amerika en ging daar naar een van de beste scholen van Florida. “Ik moest kunnen lezen en schrijven voordat ik daar naar school mocht en volgde een crash cursus Engels.”

HAVO en VWO

Rietdijk volgde op het Comenius College ook een 3-jarige cursus ‘International Business School’. Hij behaalde hiervoor het certificaat. En hij wil verder leren. “Komend schooljaar ga ik naar een particuliere school om daar in een jaar de HAVO af te ronden. Daarna wil ik ook nog het VWO afronden in een jaar. Ik wil eigenlijk naar de universiteit om economie te studeren. HAVO haal ik sowieso wel, maar ik weet niet hoe hoog het niveau van VWO is. Ik ga vijf dagen in de week van 9.00 tot 17.00 uur naar school. En zo nodig ook op zaterdagochtend.”

Vakantie

Rietdijk benut zijn vakantie: “ Volgend jaar moet ik acht Nederlandse, drie Engelse en drie Duitse boeken lezen. Een van de Duitse boeken heeft 400 pagina’s. Ik heb die boeken in huis en ga ze in de vakantie lezen. Dat verlicht de start!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 14 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 18 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58