Marielle Post en Conny Reijngoudt voor de oude bibliotheek. (Foto: Margriet van Dam)
Marielle Post en Conny Reijngoudt voor de oude bibliotheek. (Foto: Margriet van Dam) Foto: Margriet van Dam

‘Bibliotheek wordt plek voor iedereen’

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle - De plattegrondjes liggen op tafel. Zo kijken we van bovenaf op het nieuwe ontwerp van de bibliotheek aan het Stadsplein in Capelle. Tijdens de CentrumXpeditie van zaterdag 23 september kan iedereen het nieuwe ontwerp bekijken.

Door Margriet van Dam

De visie van Bibliotheek aan den IJssel is samengevat in ‘Een leven lang lezen, een leven lang leren en digitaal meedoen’. “We hebben hard gewerkt om de organisatie hieromheen te reorganiseren”, vertelt directeur Conny Reijngoudt. “Nu is dit de tweede stap om de centrumvestiging naar die visie toe te krijgen. Vorig jaar hebben we in Krimpen de verbouwing gehad en nu gaan we in Capelle aan Stadsplein 39 aan de slag en het eerste voorlopige ontwerp ligt hier op tafel. We willen een publieke ruimte realiseren waarin iedereen welkom is. Laagdrempelig en waarbij uitleen niet meer het enige is. Dat kan je prachtig zien in het ontwerp dat architect Aat Vos heeft gemaakt. Als je de bibliotheek binnenkomt, zie je niet eerst rijen met boeken, maar zie je dat er van alles te beleven is. We zijn van 2300 m2 naar 1500 m2 gegaan, maar we hebben nu juist meer plekken om te zitten dan in de oude situatie. Er waren toen ook geen stopcontacten om je eigen laptop op te laden. Nu wordt het echt een bibliotheek die in deze tijd past. Daarom hebben we voor Aat Vos gekozen. Hij ziet als uitgangspunt in zijn ideeënstroom de publieke ruimte als een soort ‘third place’, een derde plek, naast thuis en werk. Die vrije plekken zijn vaak verbonden met mensen met een hoop geld. Maar de bibliotheek is vrij toegankelijk.”

Inrichting

Op de bovenverdieping komen twee leslokalen voor cursussen en workshops, een plek voor 6-12-jarigen en een ruimte om rustig je krantje te lezen. Volgens Reijngoudt heb je hier een hele mooie lichtinval. Je kunt overigens ook beneden ontspannen lezen als je dicht bij de koffie wilt zijn, want hier komt links van de ingang een horecagelegenheid. Na gesprekken met de Jeugdraad en leerlingen van het IJsselcollege is besloten om boven een mediatheekplek voor jongeren te creëren waar ze samen kunnen werken en hun huiswerk kunnen maken. Ook komt boven het kantoor voor Stichting Taalcoaching. Beneden komt de Kunstuitleen terug en in het midden van de ruimte komt een soort atelier of podium waar de bibliotheek samen met meerdere partijen iets kan programmeren. Ook moet hier een grote tafeltablet komen waarin onder andere de Eregalerij van Capelse Schrijvers is terug te vinden. Daarnaast komt beneden een hoekje voor 0-6-jarigen.

Duurzaam

“We hebben meubels van de oude bibliotheek die nog goed zijn voor hergebruik”, zegt projectleider Mariëlle Post. “Dat is duurzaam en efficiënt. De basiselementen komen terug. We maken de bibliotheek niet te hip, maar wel warm.”

Op expeditie door centrum

Tijdens de CentrumXpeditie op zaterdag 23 september kunnen alle inwoners van Capelle en andere geïnteresseerden de stadsontwikkelingen met eigen ogen bekijken. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft deze manier verzonnen om iedereen te informeren. De bibliotheek is hierbij ook aanwezig. Op 23 september zullen de medewerkers van de bibliotheek de ontwerptekeningen laten zien. Deze CentrumXpeditie duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur. Mensen kunnen een route van 5 kilometer wandelen die aangegeven is met speciale tegels in het trottoir.

“We gunnen de stad een professionele bibliotheek waar we met z’n allen trots op zijn”, legt Conny Reijngoudt uit. “Voor de kers op de taart zoeken we daarom nog wel sponsors en vrienden van de bibliotheek. Voor 25 euro per jaar ben je al vriend van de bibliotheek.”

Op 1 oktober krijgt de bibliotheek de sleutel. “Half december moeten we uit de Duikerlaan weg zijn”, aldus Mariëlle Post. “Uiterlijk na de kerstvakantie hopen we open te gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 17 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 21 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58