Column Sophie Dijkgraaff: Hier is dat feestje!

Algemeen 43 keer gelezen

Capelle - Dit is de column van Sophie Dijkgraaff in de IJssel en Lekstreek (editie Capelle) van deze week.

Twee jaar geleden is Capelle uitgeroepen tot ‘groenste stad van Nederland’. Het kan u ontgaan zijn want een feest is ons onthouden. Wel hebben we bij elke ingang van onze stad ‘onderborden’ gekregen waarop de betaalde titel. Hebt u ze weleens gezien? Prachtig maar wat levert het op? Dat onze stad groen is dat wist ik al, daar heb ik geen commissie voor nodig. En dan het aantal deelnemers. Van alle steden in Nederland deden er destijds drie mee die allemaal eerst moesten lappen! Tja, om dan zo op je borst te slaan…
Toch bracht onze deelname iets goeds. Capelle zag er tijdelijk uit om door een ringetje te halen! Nergens door onkruid overwoekerde bloembakken en schone straten. Hoe anders is het nu. In mijn buurt plakt het afgemaaide gras van de laatste zomerse maaibeurt nog aan de straattegels waardoor het na een herfstbui zo glad wordt dat ik de supermarkt binnenvlieg als een volleerd schansspringer. Verder met ander nieuws. Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen maakte het college bekend dat er over 2016 een begrotingsoverschot is van miljoenen!

Paniek!

Wat te doen met 10 miljoen euro? Waarna de gemeentelijke bestuurders zichzelf alvast een deel net zo stilzwijgend als deelname aan de ‘groenste’ toe-eigende voor een ‘kwaliteitsimpuls van de buitenruimte’. Kosten die vallen onder het budget ‘Integraal Beheer Openbare Ruimte’. Trouwens hoe komen onze bestuurders erop om verouderde bomen te gaan hakken? Wie leveren ze overlast? De omwonenden niet zo las ik op Twitter.
Enfin, intussen is de pot gesloken naar 5 miljoen euro. Om hiermee te ‘Sinterklazen’ is het fonds Denk- en Doe Mee! opgericht: “waaruit initiatieven van Capellenaren voor een leefbaar Capelle worden gefinancierd”. Grappige woordkeuze van de wethouder van Leefbaar Capelle. Campagnestrategie? Kortweg komt het er op neer dat onze gemeente al bepaald heeft wat er met ons geld gaat gebeuren. Wat kunnen ze anders? Laat ik nou een briljant idee hebben! Geef het geld terug aan de huishoudens die het hebben opgebracht. Kunnen we alsnog een feestje bouwen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 21 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55