Afbeelding
Foto: Jan Kok

Kinderconferentie: Capelse kinderen helpen superhelden

Algemeen 43 keer gelezen

Capelle - Op maandag 20 november namen ruim 90 Capelse kinderen uit de groepen 7 en 8 van 20 Capelse basisscholen deel aan de Kinderconferentie in CAPSLOC. Het programma bestond uit verschillende workshops als rap, graffiti, toneel en fotografie. Aan het einde van de dag gaven de kinderen een eindpresentatie waarin zij lieten zien hoe zij de leefbaarheid in de wijken van Capelle willen verbeteren. 

De deelnemende kinderen kregen eerder via een videoboodschap in de klas te horen dat fictieve superhelden waaronder Spiderman, Wonder Woman en Superman in Capelle hulp nodig hebben om de wijken schoon, heel en veilig te houden. Tijdens de Kinderconferentie kwamen de kinderen met creatieve ideeën waarmee deze superhelden aan de slag konden. De Politiekids leidden alles in goede banen en een kinder-mediateam deed verslag van de dag.

Wethouder Ans Hartnagel (Jeugd) opende samen met kinderburgemeester Mariam Yousfi de kinderconferentie: “Door kinderen te betrekken bij het verbeteren van Capelle komen we tot inzichten die we anders nooit zouden krijgen. Niet geheel toevallig is het vandaag ook de internationale dag van de rechten van het kind. Een van die rechten is het mogen geven van een mening. In Capelle nemen we de inbreng van onze jeugd heel serieus en dat doen we onder andere  via deze kinderconferentie. Dat is maar goed ook: de jeugd is de toekomst.”

Creatieve workshops 
Tijdens de kinderconferentie traden de kinderen zelf in de voetsporen van Capelse superhelden met workshops graffiti, rap, breakdance, dichten, toneel en door foto’s te maken in de wijk. Ter afsluiting presenteerden de kinderen door middel van onder andere rap, toneel en foto’s hun ideeën om Capelle mooier, schoner en nog leuker te maken. Wethouder Hartnagel: “Het is fantastisch om te zien dat er zoveel goede ideeën zijn waar we in Capelle mee aan de slag kunnen.”

Resultaten
Door middel van een graffiti-kunstwerk gaven de kinderen onder andere aan dat zij last hebben van hondenpoep op straat. Uit de rap werd duidelijk dat de kinderen graag meer speelplekken willen. De fotografie-groep merkte op dat er in winkelcentra wel aandacht wordt besteed aan kerst en Sinterklaas, maar niet altijd aan de feesten van mensen met een andere culturele achtergrond. Ook werd geopperd dat, wanneer de afvalbakken er fleuriger uit zouden zien en eerder geleegd worden, mensen misschien beter omgaan met hun afval. Verder adviseerden zij meer straatverlichting, beveiligingscamera’s en zorg voor het milieu. De kinderen kregen ook de opdracht na te denken over namen van een aantal nieuwe locaties in Capelle. De nieuwe speelplaats bij de IJssel gaat daarom ‘Watervallei’ heten. Alle adviezen worden voor de gemeente op een rij gezet.  ”Als alles zou lukken wat jullie vandaag hebben gezegd, dan zou dat fantastisch zijn! Wat wonen jullie later in een mooi Capelle!,” aldus wethouder Ans Hartnagel.

Kindercorrespondent
Naast het CJG en Sportief Capelle was ook kindercorrespondent Tako Rietveld, voormalig verslaggever van het Jeugdjournaal, aanwezig. Als dagvoorzitter begeleidde hij de gehele dag: “Kinderen hebben veel meer te vertellen dan de meeste volwassenen denken. We werken graag samen om de jeugd aan het woord te laten en ze letterlijk een stem te geven. De volwassenen zijn volop geïnspireerd en de jeugd voelt zich betrokken bij wat er in hun omgeving gebeurt. Iedereen blij. Verbeter de wereld, begin bij Capelle!”

Stichting Welzijn Capelle organiseerde de kinderconferentie in opdracht van de gemeente Capelle aan den IJssel. 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 12 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 15 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58