Deze knotwilg in het Schollebos is verkeerd geknot.
Deze knotwilg in het Schollebos is verkeerd geknot.

Natuur in Capelle: Knotten en snoeien, een kunst apart

Algemeen 41 keer gelezen

Capelle - Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC) schrijft regelmatig over de natuur in Capelle. Deze keer gaat het artikel over knotten en snoeien.

Al eeuwen lang worden wilgen, elzen en essen in het Hollandse landschap geknot. De lange buigzame twijgen werden voor allerlei doeleinden gebruikt: voor het vlechten van manden, hekken en afzettingen, of als basis voor muren van boerderijen, die verder werden aangesmeerd met leem en gebrande kalk.
De dikkere drie- tot zesjarige takken werden gebruikt als palen, als bouwhout of als stelen voor spades, harken en schoffels. Het overige hout verdween als brandhout in broodovens en kachels.

Overal in Capelle staan nog knotbomen, wilgen, elzen en ook essen, die op de traditionele wijze worden beheerd. Hoewel, traditioneel? Dan moeten de mensen, die het knotwerk voor de gemeente doen, wel weten hoe. De foto laat zien hoe het niet moet. Er staan ‘kapstokken’ op de pruik, in plaats van netjes afgezette takken op 1 à 2 vingerdiktes hoogte. Te kort op de pruik mag ook niet, want er moeten wel knoppen overblijven, die weer kunnen uitlopen in het voorjaar.

Er gaat helaas meer fout met het snoeien van bomen. Vaak wordt te laat, pas na jaren geknot. Of men knot alle bomen tegelijk, zodat er dat jaar geen bloeiende katjes zijn. En daarvan moeten de bijen, hommels en andere insecten het nou net hebben; ze leveren nectar en stuifmeel en als tegenprestatie bevruchten die insecten de boom.

Ook andere struiken en bomen in het gemeentegroen hebben van tijd tot tijd een snoeibeurt nodig, omdat ze te groot worden of over paden groeien. In Capelle gebeurt dit wel érg efficiënt: zo eens in de zes à tien jaar worden álle plantsoenen met een maaier als een ‘heg’ gesnoeid, of erger tot de grond toe afgezet. Een ramp voor alle besetende vogels, vlinders en andere insecten! Enkele jaren lang is er geen bloesem, dus geen nectar en stuifmeel, en zijn er geen bessen. En geen schuilgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren.

Belangrijk!

Fasegewijs en mozaïekbeheer in het openbaar groen is belangrijk. En het is niet eens duurder en levert meer natuur op. Ook het op de juiste wijze knotten van bomen kost natuurlijk niets extra’s. Zet gewoon vakkundige mensen aan het werk!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 15 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 18 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58