Nikola uit groep 8:
Nikola uit groep 8: "Ik kijk er al naar uit, want ik kom uit Polen en er komen ook juffen uit Polen. Misschien kan ik wel tolkje spelen." (Foto: Cor Hulsbus) Foto: Cor Hulsbus

Internationaal bezoek voor basisschool Het Baken

Algemeen 42 keer gelezen

Joy in Education. Zo heet het derde internationaal scholenproject op Het Baken alwaar directeur Tineke Straver en docent Hans van Embden al jaren de internationale contacten aanhalen en onderhouden met scholen in Europa. “Dat we voor de derde keer meedoen impliceert dat we het als school belangrijk vinden onze leerlingen burgerschapszin op deze manier mee te geven.”

Door Cor Hulsbus

Capelle - Op donderdag 12 en vrijdag 13 april zijn vertegenwoordigers van partnerscholen uit Polen, Bulgarije, Griekenland, Italië en Schotland te gast in op de Schollevaarse school.

Hans van Emden, al meer dan dertig jaar vakleerkracht gymnastiek en lid van de vakgroep bewegingsonderwijs, is ook de grote animator achter internationale projecten op enkele Capelse basisscholen.

Respect

“Naast de vele ideeën die je van elkaar leert en ziet is het van belang dat we respect hebben voor elkaar en dat krijg je door zaken van elkaar te weten. De Europese Unie vindt dit soort uitwisselingen immers erg belangrijk, want daarmee kunnen we xenofobie, discriminatie en ongelijkheid internationaal proberen een halt toe te roepen.

“Het Europees Onderwijsplatform is zich er duidelijk van bewust dat je zo vroeg mogelijk hier mee moet beginnen, al is het maar met laagdrempelige projecten. Wat de kinderen daar van mee krijgen? Dat kunnen ze het best zelf aangeven.”

Tolkje spelen

Tobias uit groep 5 is blij met het schoolproject: “Ik vind het mooi dat ze in Schotland allemaal hetzelfde dragen. Door een schooluniform is echt iedereen hetzelfde en maakt het niet uit welke broek je draagt.”

Nikola uit groep 8: “Ik kijk er al naar uit, want ik kom uit Polen en er komen ook juffen uit Polen. Misschien kan ik wel tolkje spelen.”

Naar Griekenland

Daan uit groep 3: “Ik ga aan mama vragen of we volgend jaar naar Griekenland op vakantie kunnen want het is zo anders.” Roxanne uit groep 8: “Het is wel leuk dat we met onze Engelstalige krant Blabla de kinderen daar kunnen laten zien wat wij doen met afvalscheiding. Ja en natuurlijk ook leuk om met Engels bezig te zijn.”

Tot slot laat Hans van Embden weten te hopen dat op alle deelnemende scholen de kinderen uiteindelijk met respect met elkaar omgaan. “To respect each other is to know each other.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 22 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport gisteren
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06