Voor de Ontmoetingskerk is de wijkwinkel een extra middel om bewoners te dienen, aldus Gert van den Bos.
Voor de Ontmoetingskerk is de wijkwinkel een extra middel om bewoners te dienen, aldus Gert van den Bos. Foto: Gerrit van Loon

‘Een wijkbewoner weer mee laten doen in de maatschappij’

Algemeen 38 keer gelezen

De wijkwinkel tegenover NS-station Capelle-Schollevaar bestaat tien jaar. Een initiatief van de plaatselijke Ontmoetingskerk, de woningbouwvereniging en de gemeente. Veel mensen zijn geholpen met hun financiële sores, administratieve chaos of andere zorgen. Gert van den Bos van de Ontmoetingskerk over dit ‘bindmiddel van de wijk’.

Door Gerrit van Loon

Capelle- Dominee René van Loon stond aan de wieg van de Wijkwinkel in Capelle-Schollevaar. Kerkleden werden vrijwilligers in het verbouwde winkelpand. Bewoners uit de wijk kunnen er terecht met hulpvragen. Zowel voor de administratie als over scheidingen, werkeloosheid of ziekte. Alles met behulp van God. Want dat dit dure pand in vrijwilligershanden kwam, was een wonder.

Jan Hoogendoorn (80), één van de oprichters, zei tegen de zendingswerkvereniging IZB dit: “De kerkrentmeester zei wel zes keer: ‘Jan, dat kunnen we niet betalen’, maar ik hield me stil. Als het doorgaat, krijgen we het van de Heer, daar was ik van overtuigd.” De vrouw van de vastgoedonderneming (’een moordwijf’) hielp een handje en zo kon het lint worden doorgeknipt.

Voor de Ontmoetingskerk betekende de wijkwinkel een extra middel om bewoners te dienen, zegt Gert van den Bos. Hij is missionair medewerker en vertrekt binnenkort uit Capelle. Aan deze krant laat hij weten dat de wijkwinkel een goed bindmiddel is omdat mensen op weg worden geholpen om weer mee te doen.

“Financiële problemen maar ook onbekendheid met allerlei voorzieningen en regelingen in Capelle of andere uitdagingen waar wijkbewoners voor staan, kunnen ervoor zorgen dat je buitenspel komt te staan. Als je dan samen aan de slag kan en zodoende weer een beetje de boel op de rit krijgt, komt er verbinding.”

Het team van vijftig vrijwilligers is hecht en helpt elkaar. “Ze leven onderling met elkaar mee. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar niet alle vrijwilligers komen uit de kerk”, aldus Van den Bos die bijna zes jaar meeliep met diverse activiteiten in de wijk. “Inspirerend en toerustend.”

Zijn gezin groeide toe naar een nieuwe plek. Het wordt Assen. “Een iets andersoortig geloof of beweging waar ik ook soort van dominee zal zijn. Wel met voeten in de wijk en samenleving, een gebied waar ik graag beweeg.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 17 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 20 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58