Regina Oudwater leest rustig de krant in het nagebouwde Dief- en Duifhuisje. (Foto: Margriet van Dam)
Regina Oudwater leest rustig de krant in het nagebouwde Dief- en Duifhuisje. (Foto: Margriet van Dam) Foto: Margriet van Dam

Rustig studeren en werken in een klein Capels monument

Algemeen 43 keer gelezen

Scholieren die thuis niet rustig kunnen of willen leren, kunnen terecht in de studiecabines in de bibliotheek aan het Stadsplein. In deze nagebouwde monumentjes kunnen niet alleen scholieren en studenten plaatsnemen, maar ook bijvoorbeeld zzp’ers om te werken.

Door Margriet van Dam

Capelle - Op de eerste verdieping van de onlangs vernieuwde bibliotheek staan de twee studiecabines. “Je mag daarin alleen plaatsnemen”, legt Regina Oudwater, teamleider service, uit. “

Je kan ook met zijn vieren erin gaan zitten voor een werkstuk of om samen te studeren. Het is mogelijk om aan de leestafels te zitten of aan de werkplekken aan de catwalk, maar persoonlijk vind ik die studiecabines leuk, vooral als je met meer bent. Er gaan ook wel jongeren zitten om even bij te kletsen. Verder zien we dat mensen daar zitten te werken met hun laptop.

Lokale uitstraling

“Het is even je eigen plek, zodat je de focus kan houden op waar je mee bezig bent en je je goed kan concentreren. Handig als je thuis geen rustige werkplek hebt en je wilt de komende tijd je examens leren.”

De cabines zijn replica’s van het Dief- en Duifhuisje in Capelle. Het ontwerp is in samenspraak met architect Aat Vos tot stand gekomen. “Hij wilde een lokale uitstraling in de bibliotheek krijgen”, vertelt Regina.

Dieven en gespuis

“Hij vond dit historisch monumentje uit Capelle uit de zeventiende eeuw leuk om na te maken. Het pandje aan de Nieuwe Laan is vier bij vijf meter. De cabines in de bibliotheek zijn natuurlijk nog kleiner. Binnen in de huisjes hebben we informatie opgehangen van de Historische Vereniging Capelle. Bijvoorbeeld dat het nu in gebruik is als een heel klein museum, het kleinste museum van Nederland.

Het is een bijgebouwtje van het Slot van Capelle, dat gespaard is gebleven. Boven werden duiven gehouden en onderin dieven en gespuis. De deur van de studiecabine gaat niet op slot!”

In de huisjes zitten aansluitingen voor de laptop en er is gratis WiFi. Je mag daarbinnen ook eten (een koek of een boterham), als je alles maar netjes opruimt. De Bibliotheek Capelle Centrum aan het Stadsplein 39 is geopend op maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 15.00 uur. Dat geldt ook voor de Dief- en Duifhuisjes.

Ervaring

Een gebruiker van de studiecabine, een zzp’er, zit hier heel vaak en zegt: “Thuis is het te onrustig of te gezellig om achter de computer te werken. Daarom zit ik hier.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 9 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 13 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58