Zwaluw komt steeds minder voor

Algemeen 30 keer gelezen

Het gaat landelijk slecht met de zwaluwsoorten, ook in Capelle. Oorzaken zijn niet altijd eenduidig, maar het sterk afgenomen insectenbestand (zwaluwen zijn insecteneters!), intensieve veeteelt en landbouw, gebruik van pesticiden spelen daarbij een grote rol.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

Capelle - In Capelle kennen we twee echte zwaluwsoorten: de huiszwaluw en de boerenzwaluw. Beide soorten zijn beperkt tot Bermweg-oostgebied en maken nesten van kleibolletjes. De huiszwaluw (’Geluksbrenger’) bouwt zijn bolvormige nest onder dakgoten van woningen. De boerenzwaluw zijn ‘badkuipvormige’ nest in schuren en stallen: een open raampje in de stal voldoet bijvoorbeeld op de Capelse manege.

Langs de oever van de IJssel (ongeveer waar Hitland begint) was een paar jaar geleden een oeverzwaluwkolonie met meer dan vijftig nesten, ingegraven in steile wand, maar helaas zijn zij daarna verdwenen. Wellicht dat herstel van deze oeverwand deze vogel kan verleiden om weer te gaan nestelen?

De gierzwaluw is eigenlijk geen echte zwaluwsoort, maar eerder verwant aan de kolibri! Deze komt ook in Capelle voor en maakt zijn nest onder dakpannen. Achteruitgang van insectenbestand, maar ook ontoegankelijke dakbedekkingen voor nestbouw zijn mogelijk oorzaken van dat de gierzwaluw minder voorkomt.

Kleiputten

Al eerder was het SNC opgevallen dat langs de Bermweg-oost vroeger veel huiszwaluwen nestelden. Dat kan men nog steeds zien aan sporen die vroegere nesten hebben achtergelaten. Er waren echter zo’n 10 jaar geleden nog maar drie nesten over aan de gevel van een huis.

Dit was voor SNC reden om samen met gemeente en een MBO-klas zo’n zestig kunstnesten voor huiszwaluwen te plaatsen. Tegelijkertijd werden er twee kleiputten gegraven in Schollebos voor beschikbaarheid van klei voor natuurlijke nestbouw.

Nesten

Pas na enkele jaren leverde dit succes op, opklimmend naar zo’n 25 bebroede nesten in 2016! Vorig jaar echter weer een dip. En dit jaar helaas tot op heden slechts enkele bezette huiszwaluwnesten.

In overleg met de gemeente is een nieuwe kleiput gegraven door firma Reijm. Nu nog insectenvriendelijk beheer van Schollebos en bermen/plantsoenen om de voedselbron (insecten!) voor deze en vele andere vogels veilig te stellen.

Wil je meer weten over Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC)? Kijk dan ook eens op www.natuurvriendencapelle.nl. Reageren op een artikel kan door te mailen naar contact@natuurvriendencapelle.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 18 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55