Jolanda Opschoor in haar Brownies&downieS die eind augustus opengaat. (Foto: Margriet van Dam)
Jolanda Opschoor in haar Brownies&downieS die eind augustus opengaat. (Foto: Margriet van Dam)

Brownies&downieS komt naast bieb in Capelle

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - De horecaplek die bij de nieuwe bibliotheek Capelle Centrum ingebouwd wordt, kan bijna open. Een Brownies&downieS gaat hier koffie en lunch verzorgen, maar ook de catering tijdens bibliotheekactiviteiten.

Door Margriet van Dam

In de locaties van Brownies&downieS, die over heel Nederland liggen verspreid, kunnen mensen met een beperking een dagbestedingsplek vinden. “Ik heb zelf een zoon van 16 met het syndroom van Down en ik was heel erg geïnteresseerd in het concept”, vertelt eigenaar Jolanda Opschoor hoe de locatie in Capelle is terechtgekomen. “Ik heb eerst meegedraaid in Leiden, Rotterdam en Gouda en toen kwam ik deze locatie tegen. Dat leek me mooi: in de bibliotheek, een maatschappelijk concept en de interactie. Jongeren met een beperking (Downsyndroom, autisme, hersenletsel) vallen tussen wal en schip, maar willen wel nuttige dagbesteding hebben. Brownies&downieS is een dagbestedingsplek middenin de maatschappij. Die interactie met gasten is heel leuk. Ze krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen. Het doet ertoe wat ze doen. Ze kennen straks de vaste gasten. ‘U drinkt altijd een latte macchiato, toch?’, hoor je dan.”

Jolanda heeft een eigen zaak gehad, een kapsalon. “Dat is wat anders”, zegt ze. “Maar ik weet hoe ik met mensen om moet gaan en hoe ik het hen naar de zin kan maken. Vanwege onze zoon weet ik veel vanuit de zorgkant. ‘Ik ben ervaringsdeskundige’, zeg ik altijd. Ik weet dat zij structuur nodig hebben en duidelijkheid in opdrachten. Ik heb intussen de horecapapieren gehaald. Fijn aan een franchiseformule vind ik dat het wiel is uitgevonden, maar jij bent degene die het gaat laten draaien. De gemeente Capelle wil van het Stadsplein een gezelligheidsplein maken. Daar past dit concept leuk tussen. De bibliotheek was heel erg voorstander van een maatschappelijk concept. De samenwerking is goed. Bibliotheekbezoekers kunnen bij ons koffie halen en daarmee in de bibliotheek gaan zitten. Als er een lezing is, verzorgen wij de koffie, thee en broodjes. We proberen echt één te zijn.”

Brownies&downieS aan het Stadsplein in Capelle aan den IJssel hoopt eind augustus open te gaan. Alles wordt zelf en ambachtelijk gemaakt. Mensen kunnen terecht voor een kop koffie, natuurlijk de brownies, de huisgemaakte appeltaart en lunchgerechten, allemaal volgens de landelijke menukaart. De zaak is open van dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag tot 20.00 uur (ongeveer gelijk aan de openingstijden van de bibliotheek).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 15 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 19 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58