Afbeelding

Wilde Orchideeën in Capelle? Jazeker!

Algemeen 35 keer gelezen

Capelle - Wilde Orchideeën in Capelle? Jazeker! Echte wilde Orchideeën! In Capelle is de Brede Wespenorchis vrij algemeen met als belangrijkste plaats het Schollebos, maar ook bijvoorbeeld in Slotpark en zelfs op de parkeerplaats van het gemeentehuis. In Nederland zijn alle orchideeën wettelijk beschermd. De Brede Wespenorchis is een van de meest algemene orchideeënsoorten.

Stichting Natuurvrienden Capelle

Veel mensen hebben bij het idee van ‘Orchidee’ een beeld van orchideeën die je bij tuincentra kan kopen. Dat zijn echter cultivars of kweken van tropische soorten met grote bloemen. De Europese orchideeën halen dit formaat nooit, maar doen zeker niet onder voor hun schoonheid en hun voortplantingsstrategieën.

Manliefwesp

De voortplantingsbiologie van orchideeën is echt spectaculair. Zo lijkt de bloem van de Brede Wespenorchis op een vrouwtjeswesp waartoe ‘manliefwesp’ zich toe aangetrokken voelt. Daarnaast produceert de bloem ook nog een vluchtig feromoon (lokstof) die gelijk is aan die de vrouwtjeswesp produceert om mannetjeswespen te lokken. De mannetjeswesp stinkt er onvermijdelijk in, maar zijn inspanning wordt vergoed door een overmaat aan heerlijke nectar. Filosofisch gezien zijn er parallellen te trekken met de menselijke aard van de man.

De Brede Wespenorchis is een late zomerbloeier (nu te zien). Dat betekent wel dat het maaibeleid hiermee rekening moet houden: groeiplaatsen in juni en daarna pas in september of oktober maaien. Helaas gaat dit in Schollebos nog steeds niet goed (geen maaibeurt in juni), waardoor deze beschermde plant steeds verder achteruit gaat door overgroei van woekeraars als brandnetel, distels, ridderzuring, kleefkruid, en anderen.

Leuk weetje

Dan nog een weetje: de naam ‘Orchidee’ komt vanuit het Griekse ‘Orchis’ dat gelijk staat aan het Latijnse ‘Testiculum’ of wel testikel. Grondgebonden orchideeën hebben namelijk twee wortelknolletjes die lijken op... Juist ja!

Wil je meer weten over Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC)? Kijk dan ook eens op de website van de natuurvrienden. Reageren op een artikel kan door te mailen naar contact@natuurvriendencapelle.nl.

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 14 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 17 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58