In Middelwatering bestaat al 900 jaar de middelwetering langs de Rubenssingel. (Foto: Beeldbank HVC)
In Middelwatering bestaat al 900 jaar de middelwetering langs de Rubenssingel. (Foto: Beeldbank HVC) Foto: HVC Beeldbank

Historische rubriek: De copen van Capelle aan den IJssel

Algemeen 30 keer gelezen

Capelle - Tot ongeveer 1100 jaar n.C. was Capelle een groot moeras. Het water van de rivier stroomde toen vrijuit over de oevers. Het werd aan zee tegengehouden door de duinen. Zo ontstond een grote plas. Daar groeiden planten in die steeds weer afstierven en naar de bodem van de plas zakten: veen. Er woonden alleen mensen op de oeverwallen langs de rivier. Dat was niet erg veilig, er waren grote watersnoden.

Door Wim van den Bremen

De bevolking groeide en er was te weinig landbouwgrond. Daarom besloot de landsheer, de bisschop van Utrecht, om de rivier te bedijken en om het land binnendijks te ontginnen. Het werk werd omschreven in contracten, die toen copen heetten. In die copen werden de maten bepaald. Hoe groot het gebied mocht zijn en hoe breed de percelen moesten worden en hoe lang.
Omdat alles nog met de hand moest worden gemaakt, waren de ontginningen niet zo groot. Ze liepen van de rivier tot aan wat nu de ‘s Gravenweg is. Dat was de achterkade. Er waren toen in Capelle een aantal ontginningen. Een tussen wat nu Kralingseveer is en ongeveer de Algeraweg. De tweede van daar tot aan waar nu de rioolzuivering is en het Fjordenpad. De derde ging tot aan de Klaas Klinkertkade.
Het werk begon met het graven van sloten die het water afvoerden naar de rivier. Dan het maken van kaden om het gebied te beschermen tegen water van de buren. Dwarssloten werden gegraven om het gebied goed te ontwateren. Een aantal van die kaden en sloten zijn er nog steeds. In Middelwatering bestaat al 900 jaar de middelwetering langs de Rubenssingel (foto uit 1968) bijvoorbeeld. En het water langs het Fjordenpad. Maar ook de smalle strook grond tussen dat water en het Fjordenpad. Dat was de Capelsekade waarover boeren naar hun land reden toen er nog geen Oostgaarde was. De ontginners kregen vaak het recht om in plaats van horige, vrije boer te worden. Dat trok nieuwe inwoners aan. Later kwamen er nieuwe ontginningen bij, waar nu Schenkel en Schollevaar liggen.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website www.hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

www.hvc-capelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 9 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 12 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58