André Stout in zijn praktijkruimte bij Fysiotherapie Oostgaarde. (Foto Annemarie van der Ploeg)
André Stout in zijn praktijkruimte bij Fysiotherapie Oostgaarde. (Foto Annemarie van der Ploeg) Foto: Annemarie van der Ploeg

Fysiotherapeut gaat met pensioen: ‘Ik ga de contacten missen’

Algemeen 35 keer gelezen

Capelle - André Stout werkt inmiddels 41,5 jaar als fysiotherapeut in Capelle aan den IJssel. Na zijn afstuderen kwam hij werken bij Fysiotherapie Oostgaarde en is daar altijd blijven werken. Nu bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd en alhoewel hij nog wel een jaartje langer had willen werken, vindt hij het toch fijn om meer tijd aan zijn hobby’s en aan de kleinkinderen te kunnen gaan besteden. Op 21 december neemt hij afscheid van de praktijk.

Door Annemarie van der Ploeg

“De eerste paar jaar zaten wij met de praktijk in een appartement aan de Beemsterhoek. Ik werd daar aangenomen omdat ze een paar mensen nodig hadden omdat de wijk groeide. Twee jaar later heb ik met mijn ex compagnon de praktijk overgenomen en een half jaar later, in 1980, hebben we ons aan De Linie gevestigd. Vanaf het begin hebben we met en vast team gewerkt. Allemaal een beetje van dezelfde leeftijd. Ik was de jongste van vijf en de anderen zijn successievelijk met pensioen gegaan. Mijn collega, Anneke van Altena, zijn nog van de oude club en nemen nu afscheid”, legt Stout uit.

Stout ging na zijn afstuderen bij Fysiotherapie Oostgaarde werken. “Tijdens mijn studie had ik altijd al interesse in de specialisatie manuele therapie. Mijn voorganger doceerde daarin en was zelfs directeur van de opleiding manuele therapie in Eindhoven. Hij vroeg dus ook iemand met interesse voor deze specialisatie. Ik werd aangenomen en ben twee jaar later aan de opleiding begonnen. In 1985 ben ik afgestudeerd als manueel therapeut. Een jaar of 15 geleden heb ik nog lopen denken of ik niet ergens anders zou gaan werken, maar ik wist hier wat ik had, dus ik ben hier gebleven. De laatste jaren zijn mijn collega’s een voor een weggegaan en toen werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat het moment van pensionering voor mij ook kwam. De laatste maanden ging het wel hard. We zijn met een team van zes mensen en mijn oudste collega is 34 jaar. Dat was wel verfrissend maar soms dacht ik ook wel: Waar hebben ze het over? Als het had gemoeten, had ik er nog wel een jaar aan geplakt, maar dat hoefde niet. Ik vind het ook fijn dat ik nu meer tijd krijg voor mijn hobby’s en voor de kleinkinderen.”

Stout krijgt het druk na zijn pensioen. “Ik had altijd al interesse in tekenen. Mijn docent vond dat ik naar de Kunstacademie moest gaan maar ik vond fysiotherapie ook leuk en daarmee ging ik een zekerder toekomst tegemoet. Ik heb nog wel wat tekencursussen gevolgd en heb me in januari aangesloten bij een schilders club. Ik wil thuis ook meer gaan schilderen. En ook mijn vrouw assisteren bij het oppassen op de kleinkinderen. Ik rommel ook graag met computers en ben rustig een paar uur bezig om een probleem op te lossen. Ik hoor mensen wel eens zeggen: Ik heb het nog nooit zo druk gehad. Ik vind dat wel goed. Beter zo dan andersom.”

André Stout en Anneke van Altena nemen afscheid op 21 december van 13.30 tot 17.30 uur. Er is dan gelegenheid om afscheid te nemen op de praktijk aan De Linie 6 in Capelle.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 13 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 16 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58