Overleven onder en boven het ijs

Algemeen 57 keer gelezen

Capelle - Winter. Water bevriest en ijs vormt zich op vijvers, singels en sloten. Water is een gekke stof: ijs als vaste stof is lichter dan vloeibaar water en daardoor blijft het drijven (bij alle andere stoffen is het juist andersom). Nog gekker: vloeibaar water met een temperatuur van 4 graden boven nul is het zwaarst waardoor bij ijsvorming dat water onderin de bevroren vijver of sloot komt te liggen.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

Deze unieke eigenschappen van water zorgen ervoor dat waterdieren onder het ijs de winter kunnen overleven. Zolang er voldoende zuurstof in het water is, overleven vissen, kikkers, waterslakken, libellenlarven en vele andere onderwaterbeestjes in de onderste waterlaag. Het feit dat zij allemaal koudbloedige dieren zijn helpt hen daarbij: hun lichaamstemperatuur past zich aan de omgeving aan. Hun stofwisseling en zuurstofbehoefte daalt daardoor. Grotere dieren zonder kieuwen zoals in de modder overwinterende groene kikker kunnen via hun huid zo nog voldoende zuurstof opnemen. Andere amfibieën als salamanders en padden overwinteren op het land in allerlei schuilplekjes. Je kunt hen helpen door in jouw tuin omgekeerde bloempotten (een beetje schuin), een steen- of takkenhoop te bedekken met herfstbladafval of stro. Tuinvijvers zijn belangrijk voor de stadsbiodiversiteit. In zelfs kleine tuinvijvers heerst er een heel ecosysteem. Bij vorst moet je het onderwaterleven beschermen door te zorgen voor voldoende zuurstof. Een eenvoudig piepschuimboei met deksel en na de ijsvorming via de opening een laagje water afhevelen voldoet. Er is dan een luchtlaagje onder het ijs. Om een wak te maken: geen hamer o.d. gebruiken, dat kan dodelijk zijn voor het onderwaterleven (extreme geluidsgolven)! Gewoon warm water gebruiken. Ook voldoende onderwaterplanten voor de zuurstofproductie is belangrijk.

Vogels die afhankelijk zijn van voedsel uit water hebben het altijd moeilijk als wateren bevriezen. Vogels hebben een lichaamstemperatuur van ongeveer 42 graden. Om dat kacheltje brandend te houden kan een dag zonder voedsel al fataal zijn.

De ijsvogelpopulatie kan zomaar met 75 procent afnemen in een vorstperiode zoals vorige winter gebeurde (in het Schollebos voor het eerst sinds jaren geen ijsvogelbroed). Gelukkig broedt de ijsvogel zeker drie per jaar met per nest van vier of vijf jongen, dus is er snel herstel.

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 15 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55