Het Schollebos gaat weer lekker ruiken. Bomen en struiken gaan bloeien en worden al groener.
Het Schollebos gaat weer lekker ruiken. Bomen en struiken gaan bloeien en worden al groener.

Natuurrubriek: Het voorjaar komt eraan in Capelle!

Algemeen 44 keer gelezen

Het Schollebos gaat dan weer lekker ruiken. Bomen en struiken gaan bloeien en worden al groener. Een paar insecten laten zich ook al zien.  Bijen en hommels komen na hun winterrust weer te voorschijn en gaan weer vliegen. Zij zijn op zoek naar bloemen vol nectar en stuifmeel.

Capelle - Voor zweefvliegen, (nacht)vlinders en de meeste hommels en bijen begint het seizoen pas echt wanneer de wilg bloeit. Wilgen bloeien heel uitbundig op het moment dat er nog weinig andere bloei is.  De vrouwelijke bloempjes leveren nectar en de mannelijke gele katjes leveren veel stuifmeel. Nectar  bevat veel suiker en dat is brandstof voor volwassen bijen. In het stuifmeel zit veel eiwit. Dat eiwit is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van gezonde, jonge bijen. Er zijn vele soorten wilgen. Sommige soorten worden grote bomen, zoals de schietwilg en de treurwilg. Maar de meeste soorten wilgen zijn struiken.  

Door de grote verscheidenheid is er ook een grote variatie van bloeitijden, meestal van februari tot mei. Voor de bijen is dat heel belangrijk. Wanneer bij de ene soort geen eten gehaald kan worden door bijv. het slechte weer,  kan van de andere soort gesnoept worden. In Capelle had men nog geen 25 jaar geleden, vele soorten wilgen in het openbaar groen. Zoals de geoorde wilg, amandelwilg, laurierwilg, kruipwilg, grijze wilg, bandwilg, katwilg. Op de laurierwilg na, allemaal struiken. Allemaal door bezuinigingen verdwenen.
Als wij meer bijen, hommels en andere insecten willen zien, moeten wij weer veel verschillende soorten wilgen aanplanten. Zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren. 
Al voor de Romeinse tijd groeiden langs onze rivieren veel wilgen. De wilgen werden vanaf de 15e eeuw verdrongen door de koeien die de boeren hier lieten grazen. Koeien zijn dol op wilgenbladeren en zo ontstonden er weilanden. Vanaf de jaren 70 werden in Capelle wilgenbomen en wilgenstruiken tot ongewenst onkruid verklaard en.... uitgeroeid. Zelfs in het Schollebos vindt je maar weinig wilgenbomen en wilgenstruiken.

Landelijk daalden in de afgelopen 15 jaar de beheerkosten per m² openbaar groen met 30 procent.  Resultaat: een ernstige afname van insecten en insectenetende vogeltjes. Dit soort bezuinigingen wordt ook een race naar de bodem genoemd. Wat vindt u?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 17 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 20 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58