Leo Snijders tussen de Gebroeders Ko op de kermis in Capelle.
Leo Snijders tussen de Gebroeders Ko op de kermis in Capelle. (Foto: onbekend)

‘Koningsdag moet weer een mooie dag worden’

  •   keer gelezen

Capelle - Op 27 april wordt er weer uitgebreid Koningsdag gevierd in Capellle aan den IJssel. Leo Snijders is al jarenlang organisator van o.a. deze activiteit. Er komen heel wat voorbereidingen bij kijken en door steeds strenger wordende veiligheidseisen is Snijders nu op korte termijn dringend op zoek naar 18+ vrijwilligers als toezichthouder bij diverse activiteiten, maar ook om allerlei hand- en spandiensten te verrichten. Tijden zijn flexibel in te vullen, ook als iemand maar voor een paar uurtjes kan komen helpen.


Door Annemarie van der Ploeg

“Ik organiseer al vanaf 1986 allerlei activiteiten zoals de Sinterklaasintocht, Koninginnedag, Koningsdag, kermis en tripjes met de kinderen. Bovendien ben ik voorzitter van de Stichting Buurtcentra Oostgaarde. Vroeger deed ik ook nog de Schollenbosloop. Die hadden we toen ook nog, dus noem maar op. Ik vind het heel leuk om de Koningsdag voor te bereiden, dat zijn de leukste momenten. Het contact met het straattheater, beurzen bezoeken om te kijken wat voor leuke dingen je naar Capelle kan halen. Ook bij de Sinterklaasintocht waren de voorbereidingen erg leuk; de gesprekken met de Sint en met de Pieten. December begonnen we al met het bezoeken van beurzen. In die tijd beginnen de straattheaterbeurzen. Om mooi spul naar Capelle te halen, moet je vroeg beginnen anders heb je B-klasse. Er komt hier nu straattheater wat een paar weken geleden nog in Dubai stond. Je moet er vroeg bij zijn anders zijn ze volgeboekt. Maar in de loop der jaren hebben we goed contact gekregen met straattheaterbureaus en bellen ze ons als ze een nieuwe act hebben. We hebben een groot netwerk opgebouwd”, vertelt Snijders.

Snijders had gezegd het wat rustiger aan te gaan doen. “Nou ja, dat zeg ik al jaren. Maar voor Koningsdag ben je al lang van tevoren bezig. En je begint ook ‘s ochtends om 4.00 uur. Op zo’n dag komt er heel veel over je heen. De kinderspelen, de vrijmarkt en mensen die op plekken zitten, waar ze niet mogen zitten en die je dan weg moet sturen. De contacten met beveiligers en handhavers. Er komt van alles op je af. Maar, er zijn nu ook weer nieuwe eisen gekomen van de Veiligheidsregio. We hebben een x-aantal kinderspelen, die altijd bemand werden door jongeren van 16/17 jaar. Zij gingen ook altijd mee naar pretparken. Maar nu zijn de eisen dat de jongeren begeleid moeten worden door een 18-plusser. En die heb ik niet in mijn mappie zitten. Dus ik zoek daarvoor wat helpende handen. Iedereen is welkom. Er zijn verder geen speciale eisen. De 18-plussers moeten gewoon de tijd gezellig met ons doorbrengen en kijken dat het weer een gezellige dag wordt voor de Capellenaren en mensen van ver daarbuiten. Er zijn activiteiten op het Stadsplein, de Rivierweg, het Amnestyplein en de Lijstersingel van 10.00 tot 17.00 uur. We hopen er op 27 april samen weer een mooie dag van te maken.”

Ben je 18-plusser en heb je zin om te komen helpen op Koningsdag in Capelle? Meld je aan via www.capelledoet.nl of bel 06-20041117.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten