Zij vangen fijnstof af, verminderen CO² en dragen bij aan het waterbeheer in de stad. Zorgen voor zuurstof, zijn belangrijk voor de biodiversiteit.
Zij vangen fijnstof af, verminderen CO² en dragen bij aan het waterbeheer in de stad. Zorgen voor zuurstof, zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Geef een boom ruimte om te groeien

Algemeen 48 keer gelezen

Hitte, zware regenval, droogte: het begint goed tot ons door te dringen. Wij moeten onze omgeving groener en klimaatbestendiger maken. In straten waar weinig of geen robuust groen is, wordt het veel warmer dan in de omgeving daarvan. Grote bomen zijn de airco’s van de stad.

Edith Stuivenberg

Capelle - Zij vangen fijnstof af, verminderen CO² en dragen bij aan het waterbeheer in de stad. Zorgen voor zuurstof, zijn belangrijk voor de biodiversiteit en daarmee vermindering van plagen en ziekten. Grote bomen geven iedere plek allure en karakter. Daardoor verhogen zij de waarde van onroerend goed en bevorderen zij ons welzijn.

Al deze functies kan een boom beter vervullen wanneer hij groot en gezond is. Dat kan alleen wanneer hij een goede en duurzame boomgroeiplaats heeft. Niet alleen bovengronds. Ook ondergronds moet er voor de wortels voldoende groeiruimte zijn, vochtvoorziening en ontwatering.

De bodemkwaliteit bepaalt in belangrijke mate de conditie van bomen. In het plantgat wordt bomengrond gestort. Dat is de ruimte waarin hij kan groeien; een soort bloempot. Daar moet hij het mee doen. Buiten deze ‘bloempot’ kan de boom geen voedsel en vocht vinden. Dat komt door bijvoorbeeld een opgespoten laag zand of verdichte grond.

Voor het berekenen van de benodigde bewortelbare ruimte bestaat een rekenprogramma.Vuistregels zijn: Een grote boom heeft 1 m3 goede grond per jaar nodig voor gezonde groei. Én: 0,75 m³ doorwortelbare grond voor iedere m² kroonprojectie in het eindbeeld.

Zo kun je ook zelf zien hoeveel ruimte een boom ongeveer nodig heeft. Het eindbeeld is hoe de boom eruit kan zien voordat hij gekapt gaat worden en kroonprojectie is de rand van de kroon op de bodem geprojecteerd.

Daarin bevinden zich gewoonlijk de meeste wortels. Ook de hoeveelheid water, groeit de boom langzaam of snel, de samenstelling en de kwaliteit van de doorwortelbare grond zijn belangrijke factoren om te bestuderen. Als je een boom plant, is het dus belangrijk om te weten hoe groot hij wordt en hoe lang hij er mag staan.

Meer weten?

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 20 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55