aankomst De Spanje
aankomst De Spanje Foto: Leo Snijders

Ingezonden: ‘Is het Sinterklaasfeest niet bedoeld voor alle kinderen in Capelle?’

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle - Deze anonieme brief kregen we van ‘een bezorgde inwoner van Capelle’: 

‘Geachte Burgemeester Oskam, gemeente raadsleden, wethouders, gemeente Capelle aan den IJssel, de heer
Leo Snijders en voor iedereen die dit de moeite waard vindt om te lezen,


Toen ik vanochtend op het mooie verbouwde winkelcentrum de Koperwiek liep, bevond ik mij op een plek waar iedereen welkom is. Het geeft een goede afspiegeling weer van de gemeente Capelle aan den IJssel. De plek waar ik zo graag met mijn gezin woon. Ik zie lange mensen, kleine mensen, dik en dun. Ik zie verschillende culturen, ik zie gelovige mensen, ik zie een diverse gemeenschap waar ik trots op ben. Zelf ben ik een 30-jarige moeder van Hollandse afkomst (in dit verhaal “helaas” relevant om te vermelden).

Daardoor ben ik op z’n allerminst gezegd in shock van het bericht wat mij vanavond ten gehore is gekomen. Het artikel in het AD over het aanstaande Sinterklaas feest en de rol van Zwarte Piet daarin. De gemeente en de organisator de heer Snijders zijn in het artikel aan het woord.

Mijn allereerste reactie is: is het Sinterklaas feest niet bedoeld voor alle kinderen in Capelle aan den IJssel?

Mijn tweede reactie is: dat mijn mooie, vredige en saamhorige weerspiegeling van de gemeente Capelle aan den IJssel, die ik deze morgen ervoer totaal teniet wordt gedaan. De ferme uitspraken in dit artikel passen zo niet bij het beeld van Capelle aan den IJssel, tenminste bij mijn beeld van Capelle aan den IJssel.

Dit is een gemeente die overduidelijk een kant kiest, niet aan alle kindjes denkt en daardoor een grote groep uitsluit. Hoe is dat mogelijk?

Hoort een gemeente de saamhorigheid niet zo veel mogelijk te ondersteunen? Kinderen zijn de toekomst, onze toekomst. Waarom kiezen jullie dan voor dit pad? Kinderen hoor je te leren dat iedereen gelijk is en niemand boven hem of haar staat. Iedereen op deze wereld is gelijk aan elkaar. Het Sinterklaasfeest (daarmee doelend op Zwarte Piet) is helaas een verkeerde afspiegeling van de maatschappij, achterhaald en niet meer van deze tijd. 

Hoe kan een burgemeester een volgende uitspraak doen: “Als burgemeester wil ik er vooral voor zorgen dat iedereen geniet van de ontvangst en het feest.” Heeft u de berichtgeving omtrent Zwarte Piet de laatste jaren niet meegekregen? Er is een grote groep kinderen die u buitensluit. U heeft het over de toekomst en hoe het dan moet worden ingevuld. De toekomst is nu. Het zou een gemeente en in dit geval burgemeester sieren als diegene voor alle inwoners opkomt en zich niet krampachtig vasthoudt aan “oude tradities”, het verleden dus. 

Als het ons allemaal om de kinderen gaat, dan is er maar een juiste beslissing en dat is verandering. Want niemand moet zich buitengesloten voelen. Verander Zwarte Piet in Roetveeg Piet en het feest is voor ons allemaal. Wat er nu gedaan wordt is provoceren, een wil doordouwen, nul empathisch vermogen laten zien (kijk maar naar de reacties onder het ad artikel (via Facebook) en de heer Snijders). Heel spijtig om deze reacties te zien. Als gemeente zijnde zou ik mij hier ver van willen distantiëren.

Er is een groep Nederlanders opgestaan en heeft aangegeven dat het karikatuur Zwarte Piet hen kwetst. Hoe kan het dan zijn dat men er mee blijft doorgaan? Is dat niet hetzelfde als pesten? En zijn we daar niet allemaal op tegen?

Ik hoop van harte voor iedereen en in het speciaal voor alle kleine kinderen in Capelle aan den IJssel, dat het op een dag een echt kinderfeest kan en mag zijn. Helaas maakt mijn zoontje het dit jaar in zijn eigen woonplaats nog niet mee. Om de simpele reden dat zijn ouders tegen pesten zijn en hem dat niet willen meegeven. Wij staan voor verandering en voor een saamhorige samenleving, waarin niemand zich achtergesteld hoeft te voelen. Is de wereld niet van iedereen? 

Ik hoop dat iemand dit leest en er nog eens over nadenkt. 

Met vriendelijke groet,


Een bezorgde inwoner en ouder.


PS: Ik verstuur dit bericht anoniem, helaas is dat nodig in deze tijd.


https://www.ad.nl/rotterdam/geen-plek-voor-roetveegpiet-in-capelle-hier-is-zwarte-piet-gewoon-zwart~a8dfaa85/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 19 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55