IJsseloord in 1964. (Foto: HVC Beeldbank)
IJsseloord in 1964. (Foto: HVC Beeldbank) Foto: HVC Beeldbank

Historische rubriek: IJsseloord, de Molukken in Capelle

Algemeen 38 keer gelezen

Capelle - Na de onafhankelijkheid van Indonesië kwamen Molukse militairen en hun gezinnen in de problemen. Ze hadden de Nederlanders gesteund in de onafhankelijkheidsstrijd. Ze hoopten een eigen Molukse staat te kunnen stichten, maar dat werd door Indonesië niet geaccepteerd. Daarop haalde de Nederlandse regering hen in 1951 naar Nederland.

Door Wim van den Bremen

Ze werden verspreid ondergebracht in kampen. Veel mannen vonden hier in de buurt werk. Daarom bouwde het Rijk een barakkenkamp, IJsseloord, in Capelle op de plaats waar nu de Paradijsselbuurt is. In 1958 konden zo’n 1000 personen in 200 gezinnen hier intrekken.

Het kamp was georganiseerd als een Moluks dorp. Het had naast de barakkenwoningen een school, een kerk, een buurthuis, een kliniek en kantoren voor de kampraad en de beheerder. In het kamp werden maaltijden collectief bereid en uitgegeven. Er was strakke leiding van de kampraad en de woonlasten waren laag. De bewoners konden hier hun gewoonten uit Indonesië voortzetten.

Er kwam een extra buslijn tussen het kamp en het centrum van Capelle. Er was via de kerken en de scholen een goed contact tussen Molukkers en Nederlanders. Minister Klompé vroeg om advies omdat ze verwachtte dat de Molukkers hier langer zouden moeten blijven. Het advies was om de kampen te sluiten en de bewoners onder te brengen in ‘gewone stenen huizen’.

Aan Capelle werd gevraagd die woningen te gaan bouwen. Er kwam een plan voor de bouw in Oostgaarde, maar daarover ontstonden problemen. Allereerst waren de huurkosten veel hoger. Inwoners met een uitkering werden daarvan het slachtoffer. Men moest overgaan van collectieve werkwijzen naar zelfredzaamheid. Opheffing van het kamp werd ook gezien als een aantasting van de status als militair. Acties, lobbyen en heel veel overleg hadden resultaat. In 1972 werden 228 woningen opgeleverd. Het barakkenkamp kreeg een bestemming als jeugdcentrum met de naam Paradijssel. Door bezuinigingen moest dit sluiten en werden er woningen gebouwd.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 14 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 17 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58