Ronald Klinkenberg gaat een nieuwe uitdaging aan binnen DCV. Foto: John Wijntjes
Ronald Klinkenberg gaat een nieuwe uitdaging aan binnen DCV. Foto: John Wijntjes (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Ronald Klinkenber gelooft in mooie toekomst DCV

  •   keer gelezen

Aan alles komt een eind, dus ook aan het meer dan drie decennia omvattende hoofdtrainerschap van Ronald Klinkenberg. De Krimpenaar trad vorige week toe tot het nieuwe bestuur van DCV en maakt na dit seizoen plaats voor een nieuwe coach.


Jan J. Timmer

Krimpen - “Mijn besluit om de club op een andere manier te gaan dienen heb ik met mijn volle verstand en met veel enthousiasme genomen”, zegt Klinkenberg. “Maar toen ik het ook daadwerkelijk mededeelde, had ik toch heel even een gevoel van ‘shit, nu kun je niet meer terug’. Is ook niet zo raar toch als je zoals ik met ziel en zaligheid al die jaren vol passie hoofdtrainer bent geweest. Ik had dat overigens nog best een aantal jaren willen doen, maar ik zie een misschien nog wel grotere uitdaging om met een groep goede mensen DCV zich verder te laten ontwikkelen.”

De oorsprong van zijn stap richting bestuurderschap ligt in een bijeenkomst waarin Hans Scheffer, Laurens Eigeman, René Gerlach, Luke Verkerk en Ronald Kinkenberg met zijn vijven spraken over de toekomst van DCV. De daar uit voortvloeiende visie moet DCV niet alleen vernieuwing gaan brengen, maar ook versteviging van het fundament. “Veel zaken binnen de vereniging gaan goed”, zo stelt het kwintet.

“Onze jeugdafdeling bloeit als noot te voren, we hebben meer vrijwilligers dan ooit en het ledenaantal is groeiende. Toch zijn er ook uitdagingen. Sportief moet onze jeugdafdeling zich doorontwikkelen zodat een betere aansluiting met het eerste elftal gaat plaatsvinden. Qua accommodatie zullen we - met of zonder de gemeente Krimpen aan den IJssel- stappen moeten zetten om DCV een toekomstbestendig complex te geven. Daarnaast zal de club zich in financieel opzicht moten doorontwikkelen om de volgende honderd jaar van zijn bestaan een rol van betekenis te kunnen spelen in het regionale voetbal.”

Het nieuwe bestuur - waarin ook Michel Bourgignon en Koert de Groot zitting hebben- werd door de leden van DCV unaniem groen licht gegeven. Ook voormalig voorzitter Siemen de Wilde kon zich in de plannen vinden. Hij trad na acht jaar af. “We zijn hem zeer erkentelijk voor alle inzet”, zegt Ronald Klinkenberg. “Het moet zwaar geweest zijn, vooral ook omdat Siemen niet alleen het voorzitterschap bekleedde, maar noodgedwongen ook een tijd lang als penningmeester moest fungeren. In de nieuwe constellatie gaat Laurens Eigeman die laatste taak voor zijn rekening nemen. Een prima kerel die overdag als financieel manager van Coolblue werkt.”

Zelf werd Klinkenberg een tijdje geleden al door Hans Scheffer ‘getriggerd’ om zich aan te sluiten bij de groep. “Een jaar eerder was ik al aan het nadenken over een andere rol voor mezelf binnen de club”, aldus De Klink. “Ik zocht toen al naar een persoon die mij zou willen opvolgen als hoofdtrainer zodat ik mijn handen meer vrij kreeg om op andere gebieden meer voor de vereniging te kunnen betekenen. Jammer genoeg ketste die deal af op geld. We zijn nu een jaar verder en nu heb ik de stap wél gemaakt. Hoe je mijn nieuwe rol binnen DCV moet noemen? Misschien is ‘hoofdtrainer van de hele vereniging’ wel een goeie.

“Het is de bedoeling dat ik bij alle geledingen betrokken ben en tussen de linies in speel. Ik blijf betrokken bij het eerste elftal, maar niet langer in een eindverantwoordelijke rol. Die taak is voor mijn opvolger. Ook ga ik me inspannen om het tweede elftal op orde te krijgen en zal ik zowel in de boven- als de onderbouw van onze jeugdafdeling actief zijn en blijven. De voorbije vier jaar trainde ik al pupillengroepen en dat blijf ik doen. Het is geweldig om te zien hoeveel plezier deze jonge kinderen aan hun sport beleven.

“Ik kan daar enorm van genieten, net zoals ik het mooi vind om verbindingen te leggen tussen de mensen hier, een luisterend voor te bieden en problemen en probleempjes voor te zijn of op te lossen. Ik ben lang een trainer geweest die alleen gefocust was op mijn elftal, de punten en maximaal presteren. Die opdracht kreeg ik dan ook meestal mee als ik ergens tekende. Niets mis mee hoor, want ik heb bij alle clubs waar ik voor de groep stond mooie dingen meegemaakt.

“Het kampioenschap op het hoogste amateurniveau met Barendrecht, mijn twee periodes bij Capelle, mijn twee jaar bij Nieuwerkerk en mijn verblijf bij Slikkerveer en tot twee keer toe DCV. Ook momenteel heb ik het prima naar mijn zin als hoofdtrainer van DCV. Ik werk op het Waalplantsoen met een leuk leuk team. Dit seizoen kenmerkt zich wat door grilligheid in prestaties, maar gelukkig gaat het de laatste weken weer wat beter. Er zit echt wel wat in deze spelersgroep, het zijn fijne gasten. Ik heb me ook in de moeilijke weken altijd positief opgesteld, om de simpele reden dat ik iet anders wil en kan.

“Het woord ‘negativisme’ komt in mijn woordenboek niet voor. Ik denk altijd in oplossingen. Dat doe ik als mens, als trainer en nu ook als bestuurder. het verhaal is simpel. Mensen hebben aandacht nodig. Of het nu gaat om een speler, een trainer of een vrijwilliger. Het is belangrijk dat je laat merken dat je iemand waardeert. Dat gegeven is ook één van de pijlers onder onze toekomstvisie voor DCV.

“Natuurlijk, we willen met ons eerste elftal op termijn graag naar de eerste klasse, maar dat is lang niet het enige speerpunt. Veel belangrijker elementen zijn een gezonde en veilige werksfeer, het stimuleren en opleiden van mensen en veel aandacht voor de breedtesport. Zonder bloeiend recreatief voetbal binnen je vereniging, kun je nooit tot blijvende prestaties komen met je hoogste teams. Het een heeft het ander nodig en met elkaar vormen al die stukjes een sterk geheel. Zo zien wij de toekomst van DCV. Ik geloof in het slagen van dit traject. Ik vind het zelfs zó uitdagend dat ik mijn hoofdtrainerschap er voor inlever.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten