Anne van Leeuwen geeft al jaren iedere woensdag van 10:45 tot 12:00 uur yogales aan werkzoekenden. Foto: K. Grandia
Anne van Leeuwen geeft al jaren iedere woensdag van 10:45 tot 12:00 uur yogales aan werkzoekenden. Foto: K. Grandia

‘Yoga kan helpen bij het terugkeren naar de werkvloer’

Algemeen 32 keer gelezen

Anne van Leeuwen geeft al jaren iedere woensdag van 10:45 tot 12:00 gratis yogales aan mensen uit Capelle aan den IJssel die werkzoekend zijn. “Het idee is ooit ontstaan omdat ik van andere deelnemers begreep die geen betaald werk hadden, dat ze zeer veel profijt hadden van de wekelijkse lessen.”

Capelle - Inmiddels vraag ik een kleine vergoeding van 6 euro per les. Vanaf het begin was het gelijk een succes. “Een grote opkomst. Van Buurtcentrum de Fluiter mag ik de ruimte tegen een kleine vergoeding huren.”

Als je (langdurig) werkzoekende bent is dat geen makkelijke situatie. “Schaamte speelt een rol, financiële zorgen, je zelfvertrouwen gaat naar beneden en lichamelijke klachten zijn een logisch gevolg. Het is dan juist goed om aandacht aan je lichaam te besteden en te zorgen voor de nodige rust in je hoofd. Maar daar is veelal al helemaal geen geld voor. En zo belanden veel mensen in een negatieve spiraal”, stelt Van Leeuwen die een laagdrempelige vergoeding van 6 euro per keer vraagt.

Deelnemer Muriel geeft aan dat yoga haar heeft geleerd om zichzelf beter te leren kennen. “Dat alles wat je nodig hebt in je zit. Ik krijg steeds meer vertrouwen in mijzelf en daardoor ervaar ik minder stress. Ik leer geduld te hebben, iets wat ik van nature niet heb.”

Een andere deelnemer (die graag anoniem wil blijven) geeft aan dat ze na het uurtje weer lekker ontspannen is. “Het is even bewust naar mijn lichaam en geest luisteren. Na de yogales kan ik me beter concentreren.”

Gevlucht

Deelnemer Helen Smit zegt dat zich vrij voelt om zichzelf te kunnen zijn (als ze haar beperkingen tegenkomt) en de sfeer in de lessen als open, prettig, rustig, respectvol en gepast ervaart. “Een warme en veilige omgeving die mij wekelijks erg goed doet.”

Ook zijn er een paar vrouwen die gevlucht zijn vanuit hun thuisland en hierdoor behoorlijke trauma’s hebben opgelopen. Zij geven aan dat de yogalessen hen helpt om hun pijn en verdriet te helpen genezen.

Een andere anonieme deelnemer zegt dat ze yoga iedereen wel zou kunnen aanraden, zeker als werkzoekende in een uitkeringssituatie. “De yogalessen leiden daadwerkelijk naar stappen richting de arbeidsmarkt, want ik heb ik onlangs ook een MBO-opleiding afgerond.”

Wie ook werkzoekend is en yoga wil proberen, is van harte welkom voor een gratis proefles. Een proefles aanvragen kan door te mailen naar: akvanleeuwen@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 15 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55