Wethouder Maarten Struijvenberg: 'Straks kijk je vanuit Rotterdam uit op de skyline van het Rivium.'
Wethouder Maarten Struijvenberg: 'Straks kijk je vanuit Rotterdam uit op de skyline van het Rivium.'

Rivium wordt een hippe Capelse wijk

Algemeen 47 keer gelezen

Unieke wijk voor jong en oud

Deze redactionele pagina is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Capelle aan den IJssel. Hiermee ondersteunen ze de krant en geeft de gemeente ons meer ruimte om jullie te informeren.

Bedankt gemeente Capelle

Annemarie van der Ploeg

De gemeente Capelle aan den IJssel is er trots op om het plan voor Rivium te maken samen met partners. Tijdens verschillende inloopavonden in de bibliotheek bleken de mensen razend enthousiast. Rivium biedt hen een kans om straks op een unieke locatie in de Randstad, vlakbij het centrum van zowel Capelle als Rotterdam te wonen.

Het Nieuwe Rivium wordt straks een wijk, waar 5.000 woningen in verschillende prijsklassen worden gerealiseerd. Het bedrijventerrein, waar een deel van de kantoorgebouwen leegstaat, wordt omgebouwd tot een wijk waar mensen kunnen werken, wonen en verblijven. In het gebiedspaspoort staat de toekomstige ambitie voor het gebied aan de rand van Capelle. Het concept wordt nog voor de zomer aangeboden aan de gemeenteraad, zodat het rond de zomervakantie kan worden vastgesteld.

Capelle - “Het Rivium is van oorsprong een bedrijventerrein waar we nu een woonwijk gaan realiseren. Maar het wordt niet alleen een woonwijk, want de bedrijven die er zitten, blijven gewoon. Hier werken zo’n 7.000 mensen. Het wordt een echte woon- werkwijk en er komt recreatie bij. Om de wijk te realiseren worden kantoorgebouwen omgebouwd tot woningen en worden er panden gesloopt om op die plekken nieuwbouw te bouwen. Één pand is al getransformeerd. De buitenkant is daarbij hetzelfde gebleven, maar de binnenkant is veranderd; daar wonen nu al kleine gezinnen en alleenstaanden. Het tweede pand van dezelfde projectontwikkelaar zal later dit jaar getransformeerd worden. Rivium moet een gecombineerde levendige wijk worden”, legt Maarten Struijvenberg, wethouder stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening, uit.

In het gebiedspaspoort voor het Rivium wordt ook het mobiliteitspakket beschreven. Wethouder Struijvenberg: “In de spits is het momenteel al druk op de Algeracorridor en de Abram van Rijckevorselweg. Er moeten dus goede andere verbindingen komen naast de klassieke verbinding met de auto. De Waterbus krijgt een halte in het Rivium zodat mensen snel naar Dordrecht en Rotterdam kunnen. Daarnaast werken we aan een P&R voorziening en verlengen we de Park Shuttle. Deze lijn trekken we door tot de waterbushalte. De Park Shuttle bestaat natuurlijk al jaren, maar de nieuwste versie wordt nu getest. Heel bijzonder want de nieuwe shuttle van dit onbemande vervoer zal zich straks ook mengen met het reguliere verkeer. In de spits rijden de shuttlebussen om de 2, 3 minuten richting Kralingse Zoom. In Rivium is straks ook veel aandacht voor fietsen. Met goede fietsverbindingen en fiets parkeervoorzieningen willen we bewoners verleiden de fiets te gebruiken in plaats van de auto.”

“De wijk Rivium, met een goede verbinding naar Rotterdam, dichtbij Rotterdam en de Erasmus Universiteit, wordt heel aantrekkelijk voor jongeren en ouderen die op een unieke plek in Capelle willen wonen. De wijk biedt ook de kans voor andere Capellenaren om naartoe te gaan voor bijvoorbeeld recreatie. Het wordt ook een leuke locatie voor bewoners en werknemers om een bezoek aan te brengen, naar een restaurant te gaan of te gaan hardlopen. Naar verwachting start volgend jaar de sloop en nieuwbouw en duurt het wel een paar jaar. Als je naar het aantal woningen kijkt is deze plek de laatste mogelijkheid om in Capelle zo’n soort project te realiseren. Hiermee wordt ook ingespeeld op de woningbehoefte die er in Capelle en in de regio bestaat. De locatie is echt uniek; Je kijkt niet alleen vanuit het Rivium op de skyline van Rotterdam maar straks kijk je vanuit Rotterdam ook uit op de skyline van het Rivium”, besluit wethouder Struijvenberg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 16 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 20 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58