<p>Stitch &#39;n Bitch op het terras van CAPSLOC, rechts initiatiefnemer Anna Sch&uuml;rmann. (Foto Annemarie van der Ploeg)</p>

Stitch 'n Bitch op het terras van CAPSLOC, rechts initiatiefnemer Anna Schürmann. (Foto Annemarie van der Ploeg)

(Foto: Annemarie van der Ploeg)

Sluit je ook aan bij Stitch ‘n Bitch

  •   keer gelezen

Capelle - In het Engels heet het Stitch ‘n Bitch, maar is er een Nederlandse vertaling voor? Het is een handwerkcafé waarbij iedereen gewoon kan aanschuiven. Het initiatief is uit Amerika komen overwaaien. Het gaat erom dat je mensen leert kennen, een praatje maakt en gezellig wat kan drinken. Je neemt je eigen handwerk mee naar het terras van CAPSLOC aan de Pelikaanweg in Capelle. Gezellig en laagdrempelig. De groep startte afgelopen week weer na een lange tijd. Naast Anna waren ook Ria en Sylvia van de partij.


Door Annemarie van der Ploeg 

“Iets meer dan tien jaar geleden kwam ik uit Duitsland naar Nederland en wilde mensen leren kennen. Ik werkte vroeger in Rotterdam, maar dan leer je niet makkelijk mensen in Capelle kennen. Toen werd ik vrijwilliger bij CAPSLOC. In Rotterdam waren wel breigroepen, maar die kwamen overdag bij elkaar en dat is niks voor mensen die werken. Ik kwam op het idee om iets dergelijks bij CAPSLOC te organiseren. Dat was eerst binnen en we kwamen begin maart twee of drie keer bij elkaar en toen kwam corona en lag alles stil. Inmiddels zijn we weer begonnen. Stitch ‘n Bitch komt op donderdagavond vanaf 19.00 uur bij elkaar. Ik vind het een leuk idee dat mensen gewoon komen en aanschuiven. Je hoeft je niet aan te melden. Iedereen kan met zijn eigen handwerk komen, met anderen praten, bij anderen kijken wat zij doen en natuurlijk tips komen halen. Je kan ook hulp krijgen bij het lezen van patronen. Je komt door je hobby met elkaar in contact. Je mag haken, breien, borduren; er is heel veel mogelijk. Je moet gewoon graag handwerken, het interessant vinden om dingen van elkaar te leren en elkaar advies te geven. Je kan heel veel bij andere mensen kijken en je kan zo veel doen of zo weinig doen als je wilt”, vertelt Anna Schürmann.

Ook deelnemer Ria is zeer enthousiast over het initiatief. “Iemand kan bijvoorbeeld wel recht breien maar heeft nog nooit een sok gebreid. Je betaalt je eigen consumptie maar verder geen contributie. Je neemt je eigen werkje mee. Het is niet zo dat we met z’n allen samen aan iets werken. Je hebt ook clubs waar ze iets voor een speciaal doel maken. Ik brei bijvoorbeeld op een van mijn clubjes BreiBoezems voor het Maasstad Ziekenhuis. Dat is dan nuttig handwerk. Het is gezellig, maar er mogen wel wat meer deelnemers bij komen.”

“Dit is een vrij iets, waarbij iedereen zich kan aanmelden. Je kan komen en kom je dan een keer niet, dan is dat ook geen probleem. Dit is echt vrijheid, blijheid. Je krijgt niks opgelegd en je hoeft geen bepaalde opdracht te maken. Ik was bijvoorbeeld bezig met een sokkenpatroon uit een boekje en er vielen gaatjes in de sok. Toen gaf iemand advies om het anders dan in dat patroon te doen. Nu zitten er geen gaatjes meer in. Zo help je elkaar steeds weer op weg”, besluit Sylvia.

Kom ook op donderdagavond naar het terras van CAPSLOC. Aanvang om 19.00 uur. Meer over dit initiatief vind je op de facebookpagina Stitch ‘n Bitch Capelle

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten