Afbeelding

35 jarig bestaan Speel-o-theek Berend Botje

Algemeen 44 keer gelezen

Capelle - Hoera, Speel-o-theek Berend Botje 35 jaar! Jouw bibliotheek voor speelgoed in Capelle a/d IJssel is jarig en dat vieren we. Jammer genoeg zonder knalfeest, maar wel met korting. Nieuwe leden krijgen in december maar liefst 35% korting op een jaarabonnement.

Het is een jubileum om trots op te zijn. Want er is veel gebeurd en veranderd in 35 jaar tijd. Speelotheek anno nu Bij Berend Botje leen je speelgoed voor kinderen van 0 - 12 jaar. De voordelen zijn eindeloos. Het is duurzaam, je huis blijft netjes en opgeruimd en het is goed voor je portemonnee. Daarbij kunnen kids iedere keer weer nieuw, tof en verantwoord speelgoed lenen. Zo ontdek je wat jouw kind echt leuk vindt. Het past in een wereld waarin we niet weggooien maar samen delen. Zonder scherm, educatief en belangrijk. Voor de piepkleine lenertjes is er veel zintuigelijk en ontdek speelgoed om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Spelen kun je leren. Veel van het speelgoed sluit ook mooi aan op de basisschool. Het is niet alleen leuk maar dus ook educatief en verantwoord. Denk aan: natuurdozen, gezelschapsspellen, Playmobil, Lego, constructie speelgoed in allerlei soorten en maten, gamecube, verkleedkleren, beweegspeelgoed en buitenspeelgoed. Modern en verantwoord speelgoed veilig en kleurecht. Weg van dat scherm. Samen delen, lekker spelen. Daar gaat het om.

Hoe het ooit begon

Dat was nog niet zo makkelijk. Eigenlijk waren er niet genoeg centjes, maar dankzij de hulp van politieke partijen lukte het. Op 2 december 1985 werd Berend Botje opgericht in het Buurthuis ’het Klavier’ aan de Gong in de wijk Schollevaar. En met succes, want al na een jaar werd het 100ste lid ingeschreven! Bijzonder zijn ook onze trouwe leden. Er zijn families die al 12,5 of zelfs 15 jaar lid zijn van onze speelgoed bieb.

De Speel-o-theek is nu 5 dagdelen per week open en leent per jaar ongeveer 1.500 keer speelgoed uit! Gaaf he. Wist je ook dat alle medewerkers dat vrijwillig doen? In 1990 zijn we bekroond met een mooie vrijwilligersprijs. En in 2010 is Berend Botje uitgeroepen tot Speel-o-theek van het Jaar door de Landelijke Vereniging Speel-o-theken Nederland. Een titel waar we nog steeds super trots op zijn.

De Speel-o-theek draait nu zo goed dat er een tekort is aan vrijwilligers. Dus wil je helpen? Wat fijn! Stuur een mailtje naar Maria of Linda via info@spelenbijberendbotje.nl.

Het blijft actueel, een geschikte locatie vinden. Zo verhuisde de Speelotheek in 2000 naar de Freesiastraat in Schenkel en in 2010 naar het gezondheidscentrum de Linie in Oostgaarde. Ook dit jaar zijn we noodgedwongen verhuisd naar het Huis van de Wijk aan De Linie 5b. Het was erg spannend of er op tijd een nieuwe plek zou komen, maar gelukkig voor onze 185 leden is dat gelukt en zijn we sterker dan ooit.

Blije terugblik & roerig jaar 

Dit jaar was even slikken met twee gedwongen sluitingen vanwege Covid -19. Gelukkig zijn we weer open. Met speciale coronamaatregelen kan iedereen weer veilig lenen bij Berend Botje. Gelukkig is er al 35 jaar subsidie van de gemeente en geld uit sponsoring van bedrijven. Daar zijn we heel dankbaar voor. Andere centjes komen uit de contributie, de leenservice en uit activiteiten. Daarmee wordt onder andere de huur betaald en ieder kwartaal kopen we mooi nieuw speelgoed.

Berend Botje is na 35 jaar nog lang niet klaar. De Speel-o-theek is in tijden van verduurzaming en een circulaire economie juist actueler dan ooit. Kinderen leren hier wat een deeleconomie is. Je hoeft niet alles zelf te kopen om er samen van te genieten. Wil je ook lid worden? Leuk, je bent zeer welkom. Volg ons op facebook en bekijk onze website www.spelenbijberendbotje.nl voor alle details.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 9 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 13 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58