Afbeelding
Aangeboden door yarinde

Help de natuur een handje door jouw borders mooi in te richten!

Algemeen 41 keer gelezen

Natuurlijke groei van je planten is natuurlijk geweldig. Maar je wordt er natuurlijk wel zo blij van wanneer jouw planten en bloemen er precies zo bij komen te liggen als jij wilt.

En die controle is jou van harte gegund! Wie anders dan jij heeft immers het laatste woord over het uiterlijk van jouw tuin? Ja oké, de Moeder Natuur zet wel de puntjes op de i, dat mag niet ontkend worden. Maar de specifieke begroeiing die in jouw kleurrijke bloemperken komt te staan wordt door jou uitgekozen. Die stel je samen met behulp van complete borderpakketten of losse planten die jij zelf zorgvuldig hebt geselecteerd op basis van geschiktheid en jouw persoonlijke smaak.

Er bestaan echter nog andere criteria en die hebben we hieronder voor je neergezet:

- Gemiddelde lengte: kies de planten uit die net zo hoog of laag zijn als jij ze hebben wilt en controleer goed of ze geen andere gewassen overschaduwen. 

- Bodem: sommige siergrassen hebben een speciaal type bodem nodig om te kunnen groeien. Zoek ze hier dan dus ook op uit.

- Omstandigheden: gun planten die licht nodig hebben volop aandacht van de zon. Zo niet, dan mogen ze wat meer in de achterhoede staan.

- Verzorging: controleer hoeveel verzorging je siergras vereist.

Verder zijn er vaste onderdelen waar een border uit bestaat. Die zijn als volgt:

Siergrassen

De eigenschappen en vereisten qua onderhoud van siergrassen zijn net zo verschillend als de verschillende soorten, die wij in twee categorieën opdelen:

Lage siergrassen

Over het algemeen worden lage siergrassen ingezet als opvulling. Maar het is ook helemaal niet verkeerd om ze letterlijk en figuurlijk in het zonnetje te zetten en daarmee centraal te stellen! Want ondanks hun ‘nederige functie’ zien ze er heel aantrekkelijk uit en maken ze jouw bloemperk helemaal af. Dat gezegd hebbende is het ook helemaal niet erg wanneer je ze wat meer in de schaduw zet, in zowel figuurlijke als letterlijke zin. Ze hebben namelijk niet veel zonlicht nodig om te kunnen groeien.

Hoge siergrassen

Ja, uiteraard bestaan er ook hoge siergrassen wanneer we specifiek lage soorten vermelden. Dankzij hun lengte staan deze uiteraard veel meer centraal in iedere opstelling. Ze werpen een grote schaduw en kunnen een soort van heg vormen, waarmee ze bijvoorbeeld een lelijke achtergrond efficiënt wegwerken. Afgezien van de pracht van hun bladeren brengen de hogere siergrassen ook op een heel andere manier wat meer kleur naar je tuin. Ze zijn namelijk heel aantrekkelijk voor vlinders!

Siergrind

Een border is pas af wanneer jij tevreden bent. Houd je er niet van om aarde te zien tussen al je plantjes door? Dan kun je er wat siergrind overheen leggen. Dit is beschikbaar in jouw favoriete kleuren, en dus ook de tinten die perfect bij de begroeiing passen. Verder heb je een ruime keuze op het gebied van texturen, vormen en grootte van de steentjes. Let op: ze kunnen de grond in zakken nadat het flink geregend heeft. Dat voorkom je eenvoudig door er een worteldoek onder te leggen. Daarmee belet je meteen de opkomst van onkruid.

Verhoging

Een andere manier van onderscheid maken tussen jouw borders en de rest van je tuin is de hoogte. Je bloemperk kan direct overgaan in je tuinpad of de rest van de directe omgeving of juist een duidelijker verschil vertonen. Dat bewerkstellig je door er een fysieke ophogingsrand aan toe te voegen. Die kan gemaakt zijn van hout, kunststof of metaal. Uiteraard kies je wel voor het meest duurzame materiaal wanneer je zo’n rand gaat aanleggen. Naast kant en klaar kopen kun je hem ook helemaal zelf in elkaar zetten!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 16 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 20 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58