Afbeelding

Woonwijkvereniging De Volharding in Capelle gaat voor groen!

Algemeen 45 keer gelezen

Capelle - Woonwijkvereniging De Volharding, in de ABC-buurt in Oostgaarde, heeft de buurt groener gemaakt. De vereniging telt 72 eengezinswoningen, waarvan 49 huur- en 23 koopwoningen. Bestuursvoorzitter Rob Cairo vertelt wat hij samen met secretaris Martin Ruytenberg en de bewoners heeft gedaan om de buurt ‘groener’ te maken.

Hoe hebben jullie de buurt duurzamer gemaakt?

“Vorig jaar hebben wij als woonwijkvereniging onze carportdaken laten vervangen, omdat er in de oude daken asbest zat. We hebben ervoor gekozen om de nieuwe daken te bedekken met sedum, een soort vetplantjes. Van de 72 huizen hebben er nu 69 zo’n nieuw carportdak met sedum. Dat is in totaal meer dan 1.000 m2 aan groen dak! De nieuwe daken bevallen goed bij de bewoners. Zo goed zelfs dat de helft van de bewoners nu ook sedum op de schuurdaken heeft laten aanleggen.”

“De vereniging heeft ook een klusteam, waar Martin onderdeel van uitmaakt. De sedumdaken in onze wijk zijn aangelegd door AH Daktuinadvies. Zij doen het eerste jaar ook het onderhoud, dat zit bij de offerte inbegrepen. Daarna zorgt Martin met het klusteam ervoor dat de daken netjes blijven.”

“Als woonwijkvereniging besteedden wij altijd al aandacht aan duurzaamheid. De meeste bewoners hebben bijvoorbeeld zonnepanelen, die ook collectief zijn aangeschaft door de vereniging. Van de woningen zijn de gevels, vloeren en kruipruimtes geïsoleerd. We hebben zelfs de ruimtes onder de schuren opgevuld met kalkkorrels. Zo kunnen de tegels rondom de schuren in de toekomst minder snel verzakken.”

Waarom wilden jullie duurzamer worden?

“Toen Martin hier veertien jaar geleden kwam wonen, sprak hij bij het bestuur al de wens uit om de daken van de carports te vergroenen. Maar op dat moment waren er vanuit de vereniging weinig mensen die dit wilden regelen. Dit duurde tot de overheid met het bericht kwam dat asbest in 2024 verwijderd moest zijn. Op hetzelfde moment stelde de gemeente ook subsidie beschikbaar. Met deze subsidie kunnen asbestdaken vervangen worden door groene daken, zoals met sedum. Dat bood ons dus mooi de gelegenheid om het asbest te laten verwijderen en de carportdaken collectief te laten vervangen en vergroenen.”

Waar zijn jullie begonnen?

“Tijdens een informatiebijeenkomst van Duurzaam Capelle sprak ik Bert van Trigt. Hij is tuinambassadeur bij Duurzaam Capelle en gespecialiseerd in groene daken. Door ons gesprek werd hij enthousiast over ons plan. Daarom gaf hij tijdens een ledenvergadering van onze vereniging een presentatie over groene daken. Zo is het balletje gaan rollen.”

“We zijn projectmatig aan de slag gegaan. We hebben onderzoek gedaan naar verschillende bedrijven en hebben offertes opgevraagd. Daarna hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk bewoners mee te krijgen in ons plan. En dat is gelukt! We hebben de bewoners steeds digitaal geïnformeerd over het plan en voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Ook hebben we als vereniging een deel van de kosten bijgelegd, zodat bewoners hier uiteindelijk niets voor betalen. De woningeigenaren betaalden enkel een bijdrage van 250 euro voor vervanging van het carportdak, maar niets voor het sedum. Nu is bij 69 van de 72 woningen het asbestdak weggehaald en ligt er sedum op het dak van de carport. Dat is bijna 97 procent! We zijn heel trots op zo’n mooi resultaat.”

Wat zouden jullie graag nog duurzamer willen maken?

“Als vereniging zijn we al behoorlijk duurzaam. Het valt ons de laatste jaren wel op dat steeds meer bewoners bestrating in hun tuin leggen. Dat is niet zo goed voor het milieu. Planten in de tuin nemen regenwater bij een grote bui goed op. Ook zorgen planten ervoor dat er water verdampt, waardoor het afkoelt. Stenen houden de warmte juist vast. In de zomer merken we dat tuinen met veel stenen overdag en ’s nachts erg warm zijn. Planten zorgen juist voor verkoeling. Daarom is het belangrijk om tuinen groener te maken.”

“Het zou mooi zijn als de gemeente dit soort projecten nog meer zou stimuleren. Het is al een goed teken dat de gemeente is aangesloten bij Operatie Steenbreek. Dit project bestaat in heel Nederland en wil graag een groenere woonomgeving. Hopelijk kiezen mensen hierdoor vaker voor planten in plaats van stenen in hun tuin. Ook willen we onze buurt aardgasvrij maken. Dat is nu nog te duur en we weten ook niet wat de gemeente hierin gaat doen. Hoe we dat precies aanpakken, beslissen we later.”

Voor 2021 is er onlangs extra subsidie beschikbaar gesteld voor groene daken, gevels en erfafscheidingen. Het gaat om 50.000 euro, een bedrag dat de gemeente vanaf nu jaarlijks voor dit doel reserveert. Ook onderzoekt de gemeente de mogelijkheden om vormen van regenwateropvang te stimuleren, bijvoorbeeld het plaatsen van regentonnen. Op de website van duurzaam Capelle is meer informatie te vinden.

Wat vinden jullie van de inspanningen die de gemeente doet om Capelle duurzamer te maken? En kunnen ze nog meer doen?

“De gemeente is goed bezig met duurzaamheid. De Duurzaamheidagenda is daar een handig instrument voor. Bewoners krijgen zo ook de kans om mee te denken en mee te praten. En natuurlijk zijn ook uitjes leuk en nuttig om mee te maken. Zoals bijvoorbeeld naar Blue City in het voormalige Tropicana, waar allerlei circulaire ideeën door ondernemers worden uitgewerkt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 14 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 18 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58