Toch zijn Blauwtjes in het voorjaar, de zomer en de herfst bijna elke dag te zien.
Toch zijn Blauwtjes in het voorjaar, de zomer en de herfst bijna elke dag te zien. Foto: pr

Beter blauwtjes zien dan er eentje lopen

Algemeen 40 keer gelezen

Wellicht heeft menigeen van u ooit eens een ‘Blauwtje gelopen’, maar waarschijnlijk nooit bewust een Blauwtje gezien. Toch zijn Blauwtjes in het voorjaar, de zomer en de herfst bijna elke dag te zien.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle en omstreken

Capelle - Blauwtjes zijn kleine dagvlinders van de grote familie Lycaenidae met zo’n 120 soorten in Europa. Slechts enkele soorten zijn in Nederland inheems en in Capelle treffen we maar 2 soorten aan: het Boomblauwtje en het Icarusblauwtje. De naam Blauwtjes voldoet niet strikt aan ‘het blauw zijn’: vele soorten zijn donker- of lichtbruin met allerlei kleurige stippen.

Het Boomblauwtje komt waarschijnlijk het meeste voor in Capelle. De bovenkant van de vleugels zijn echt mooi hemelsblauw, bij vrouwtjes met brede zwarte randen. De onderkant is lichtblauw met zwarte stippen. Het Boomblauwtje heeft vele waardplanten (planten waarop eitjes worden afgezet).

Suikerrijk druppels

In Capelle is vooral klimop belangrijk. Helaas wordt de klimop vaak bestreden als zijnde een parasiet die bomen of muurgevels aantast. Een misverstand: de hechtworteltjes waarmee de Klimop de bomen (of muren) in klimt zijn gewoon een soort klittenband. De klimop haalt zijn water en voedingsstoffen gewoon met zijn wortels uit de grond. De rupsen van het Boomblauwtje eten vooral bloemen en minder bladeren. De rupsen scheiden suikerrijke druppeltjes uit waar mierensoorten van snoepen. Het Boomblauwtje overwintert als pop van de 2e generatie.

Bloemrijk

Het Icarusblauwtje is de wijdst verspreide Blauwtjessoort in Europa. Het mannetje heeft blauwe bovenvleugels en lichtbruine ondervleugels met zwart-witte stippen, het vrouwtje donkerbruine bovenvleugels met oranje stippenband. Waardplanten zijn voornamelijk klaversoorten. Bloemrijke bermen zijn voor hun heel belangrijk. Gemeente Capelle kan hier echt aan bijdragen door maai-maatwerk. Langs de aangelegde ‘Natuurlijke Oevers’ in het Schollebos kwamen vlinderbloemigen (o.a. Rolklaver) veel voor, maar ze hebben door verkeerd maaibeheer een behoorlijk blauwtje gelopen!

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Eerste rit van de Parkshuttle met reizigers.
Reizigers tevreden over ParkShuttle, cijfer voor bus daalt iets Nieuws 26 apr, 17:12
Afbeelding
Van Moederdagbrunch tot jeu de boulestoernooi: nieuwe activiteiten bij De Zellingen Nieuws 26 apr, 14:53
Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 26 apr, 12:45
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 26 apr, 11:05
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 26 apr, 09:11
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32