• De Van Brienenoordbrug.
• De Van Brienenoordbrug. Foto: Google Maps

Brandbrief Van Brienenoordbrug: ‘Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt’

Nieuws 308 keer gelezen

REGIO • De burgemeesters van de metropoolregio schrijven in een brandbrief aan de informateurs dat een snelle renovatie van de Van Brienenoordbrug nodig is. Want: de kans is groot dat komend jaar al rijstroken gesloten moeten worden. En, de kans op instorting neemt toe.

Het uitstellen van het onderhoud, tot zeker 2030, staat volgens de burgemeesters ‘symbool voor het achterstallig onderhoud’. 

Verkeerschaos
De metropoolregio Rotterdam-Den Haag denkt dat automobilisten andere routes gaan zoeken en een enorme verkeerschaos ontstaat. “Het zal zorgen voor enorme files van Leiden tot aan Breda, meer sluipverkeer en verkeersonveiligheid. Door het achterstallig onderhoud zijn alternatieve weg en OV-routes niet in staat om al deze verkeersstromen op te vangen. Nederland loopt vast.”

Economische schade
Volgens de metropoolregio, waar Capelle ook deel van uitmaakt, kan uitstel van renovatie grote economische gevolgen hebben. “Het uitgestelde onderhoud van cruciale knooppunten, zoals de Van Brienenoordbrug, dreigt het verkeer lam te leggen en grote economische schade toe te brengen.” Daarbij gaat het vooral om vrachtverkeer uit de haven en de kassen in het Westland.

‘Meer geld nodig’
“Om onze rol als regio te kunnen invullen, is een aanvullend structureel budget nodig van minimaal 100 miljoen euro per jaar”, volgens de metropoolregio. “Zodat we de problemen op het onderliggend wegennet en het lokale spoor - waar de MRDH voor verantwoordelijk is - structureel kunnen aanpakken. Met dit budget kunnen we vaker en sneller het ov laten rijden, langere metro’s inzetten en viaducten en bruggen in stand houden. Inzet op renovatie, onderhoud, of investeringen in dit onderliggende wegennetwerk en spoor kunnen ook een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld als alternatief bij een te verwachten afsluiting, zoals die van de Van Brienenoordbrug.”

De burgemeesters vragen de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol de problematiek mee te nemen in de formatiegesprekken. En daarna ook in het coalitieakkoord. De burgemeesters bieden daarnaast aan om zelf toelichting te geven aan de formerende partijen.

Halve eeuw oud
De Van Brienenoordbrug is de drukste brug van Nederland. Dagelijks rijden zo’n 230.000 voertuigen over de brug. De brug is zo’n halve eeuw oud, en wordt steeds meer belast door meer en zwaarder verkeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Jaarlijks onderhoud: 76 bomen in Capelle dit jaar gekapt Nieuws 3 mei, 11:57
Afbeelding
Muziektheatervoorstelling over Chopin in Van Cappellenhuis Nieuws 3 mei, 10:28
Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 3 mei, 08:10
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 2 mei, 17:00
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 2 mei, 14:50
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 2 mei, 14:13
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 2 mei, 12:00
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial 2 mei, 10:51