• Cheyenne den Decker.
• Cheyenne den Decker. Foto: Aangeleverd

Capelse Cheyenne (13) succesvol op haar eerste EK taekwondo

Sport 866 keer gelezen

CAPELLE • ‘Een heel avontuur’: zo omschrijft Cheyenne den Decker (13) de trip naar Lublin in Polen, waar het EK taekwondo werd gehouden. Op haar allereerste Europese kampioenschap nam ze meteen een bronzen medaille mee naar huis namens het Nederlandse team.

En dat terwijl Cheyenne nog niet zo lang bij de nationale selectie zit. Sterker nog: om mee te mogen naar het EK, moest ze hard werken om de benodigde zwarte band te krijgen. “Vorig jaar werd ze gescout”, vertelt haar vader Chris. “En vanaf toen zijn ze naar de zwarte band toe gaan werken om mee te kunnen doen.” Cheyenne wordt bij het bereiken van haar doelen goed ondersteund door haar school Eye College en haar mentor.

Bondscoach langs het veld

Cheyenne kan zich het moment dat ze gescout werd nog goed herinneren. “Tijdens een toernooi werden taekwondoka’s uit verschillende categorieën gemengd. Toen kwam de bondscoach en de hoofdscheidsrechter kijken bij elk veld. Ze zagen mij sparren en vroegen na de wedstrijd aan mijn coach wanneer ik voor de zwarte band zou gaan. Zodat ik mee kon gaan met het Nederlands team.”

De weg naar het EK was zwaar en vol stress. Maar op de mat komt de adrenaline

“De weg naar het EK was zwaar en vol stress”, vertelt Cheyenne. “Maar eenmaal op de mat komt de adrenaline ook wel. En het was extra spannend om uit te komen voor Oranje en je land te vertegenwoordigen. Ik deed dat in de categorie pre-junior. Ik heb meegedaan met veel internationale wedstrijden, maar nog niet eerder met de Nederlandse vlag op mijn dobok (taekwondo-pak).”

Eerst filosofie leren

Cheyenne begon met taekwondo toen ze pas 3,5 jaar oud was. “Mijn moeder besloot mij toen aan te melden bij de ‘kleintjes’, de zogenaamde Tijgers”, vertelt ze. “Dat is voor de leeftijd 4 tot 6 jaar. Daar leer je eerste allerlei principes: dat je niet met vreemden mee moet gaan, en hoe je voor jezelf kunt opkomen. Daarna begin je pas met de oefeningen.”

“We vonden dat Cheyenne een beetje zelfvertrouwen miste op die leeftijd”, vertelt vader Chris. “Ze liet zich de kaas van het brood eten, was eigenlijk ‘te lief’. Dus toen hebben we dit geprobeerd. Het is officieel voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ze mocht eerder instromen.”

Kinderen trainen

Hoe jong ze zelf ook is, Cheyenne geeft inmiddels meerdere keren per week trainingen aan jonge taekwondoka’s. “Eerst was dat even wennen”, blikt ze terug. “Want je staat echt voor een groep van kleintjes, waar je anders tegen moet praten en dingen anders moet uitleggen. Dat was schakelen, maar na een tijdje wende dat en nu gaat het automatisch.” 

Je moet het bij taekwondo hebben van giften en je eigen financiële inbreng

Sponsoren vinden

De familie van Cheyenne heeft een inzamelactie opgezet. “Dat hebben we niet gedaan voor het EK, maar voor alles wat nog gaat komen”, legt Chris uit. Waarom een inzamelactie? “Je moet het bij taekwondo hebben van giften en je eigen financiële inbreng. Het is niet frustrerend, we zijn het gewend. ITF taekwondo, waar Cheyenne bij aangesloten is, is geen NOC NSF sport. En daarom is er geen vergoeding. Op termijn hopen we vaste sponsoren te vinden.”

Hobbymatige topsport

Cheyenne’s trainer Iwan Sleeuwenhoek vult aan: “We proberen topsport te bedrijven op amateurniveau. De randvoorwaarden zijn niet zo goed in Nederland. Talenten als Cheyenne zijn afhankelijk van goedwillende ouders, die bereid zijn hun kind naar toernooien te brengen. We doen alles eigenlijk hobbymatig, en daar proberen we het maximale uit te halen.”

Cheyenne den Decker heeft zichzelf na het EK-brons weer nieuwe doelen gesteld. “Nog meer trainen, en Europees kampioen worden.”

Doneren? Kijk op https://www.gofundme.com/f/van-tijger-naar-leeuwin-keep-cheyenne-her-dream-alive?utm_campaign=p_lico+share-sheet-first-launch&utm_medium=social&utm_source=facebook 

Taekwondo
Taekwondo is een vechtsport die ontstaan is in het oude Korea. De focus bij deze sport ligt op snelle trappen en stoten. Maar het gaat niet alleen om de vechtkunst, maar ook de filosofie erachter. Zaken als respect, integriteit, discipline en zelfbeheersing staan hoog in het vaandel bij taekwondo. Iemand die de sport beoefent, wordt een ‘taekwondoka’ genoemd.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koor- en samenzangavond met Shaare Zedek Koor in Nieuwe Westerkerk Nieuws 19 uur geleden
• Een eerdere winnaar bij Pitch Parade.
Pitch Parade in Capelle: geld voor jongeren die dromen willen realiseren Nieuws 21 uur geleden
• Erik Terlouw bij zijn brouwerij in de Stormpolder.
Capelse brouwer Erik Terlouw organiseert bierfestival in Krimpen Nieuws gisteren
Afbeelding
Zwervers U13 Cup: sterren van morgen in actie met Pinksteren Sport 16 mei, 11:13
Afbeelding
Gezondheidscontrole en -advies in Capelse wijken tijdens 'Voel je Fit-tour' Nieuws 16 mei, 08:50
Afbeelding
Column - Joost mag het weten Nieuws 15 mei, 18:05
• Wouter Kolff.
Wouter Kolff is de beoogde nieuwe commissaris van de Koning van Zuid-Holland Nieuws 15 mei, 16:17
• De winkeliers van Winkelcentrum Schenkel.
Week van de Stenen Winkel: winkeliers Schenkel staan bij elkaar in de winkel Zakelijk 15 mei, 15:40