• Wil ten Bosch (l) en Hanno van Alten, de eerste en de huidige voorzitter van BCS.
• Wil ten Bosch (l) en Hanno van Alten, de eerste en de huidige voorzitter van BCS. Foto: Jan Timmer

Badmintonclub Schollevaar bestaat 40 jaar: ‘Altijd een familieclub gebleven’

Sport 582 keer gelezen

CAPELLE • Als je wilt weten hoe gezond BC Schollevaar is, volstaat een blik in de sporthal van Aquapelle. Het wemelt er van de badmintonners in alle soorten en maten. Met andere woorden: de club die dit jaar haar 40-jarig bestaan viert, bloeit als nooit tevoren.

“Prachtig om te zien,” zegt Wil ten Bosch, ooit de eerste voorzitter in de geschiedenis van de Capelse vereniging. Huidig preses Hanno van Alten kan het beamen. “We groeien nog steeds”, stelt hij glimlachend vast. “Momenteel hebben we meer dan 350 leden. De jeugdafdeling telt 135 spelers, de recreantentak zo’n 100 en de wedstrijdsectie eveneens rond de honderd. Daarnaast zijn we trots op onze g-afdeling voor badmintonners met een beperking. Ook die floreert.”

Groei ledental

BC Schollevaar ontstond in 1984 als afsplitsing van omnivereniging SVS, waarin diverse sporten vertegenwoordigd waren. “Bij de badmintonners ontstond gaandeweg steeds meer de behoefte om onder eigen vlag verder te gaan”, gaat Wil ten Bosch (77) terug in de tijd. “In 1984 werd definitief die stap gezet. Het bleek een goed besluit, want onze club maakte een gestage groei door. Heel veel mensen wilden in die tijd badmintonnen.” 

“BC Schollevaar was in die eerste jaren vooral recreatief ingesteld. Als we er eens een speler tussen hadden die meer kon en wilde op prestatief gebied, dan stuurden we hem of haar door naar een hoog spelende club. Wij waren vooral een gezellige familievereniging.”

Het familiegevoel is er nog altijd. Maar we presteren nu ook goed

Familiegevoel

“Dat familiegevoel is er nog altijd,” geeft Hanno van Alten aan. “Het enige verschil met vroeger is dat we nu ook in prestatief opzicht ons partijtje mee blazen. Ons eerste team keerde onlangs terug naar de eerste divisie, een prima niveau. We hebben dat op eigen kracht voor elkaar gekregen, veelal met spelers die hier zijn opgeleid of graag wilden komen spelen bij BC Schollevaar. Nee, de eredivisie zie ik ons niet bereiken. Daar is een simpele reden voor: wij betalen niet. Sterker nog: bij onze vereniging betaalt iedereen contributie, ook de topspelers. En zo blijft het ook.”

Hoger niveau door trainers

In de geschiedenis van BC Schollevaar passeerden diverse trainers de revue. “Bob Idzardi was daar één van,” herinnert Wil ten Bosch zich nog goed. “Onder zijn leiding zag je het spelniveau stevig groeien. Die progressie zette zich verder voort onder regie van Sjaak Langeraar.” Ook de naam van André Meijer wordt met veel respect uitgesproken in BCS-kringen. “André bracht de club naar een nog hoger niveau”, zegt Wil ten Bosch. “Dat deed hij in alle rust, met een heel heldere visie. Zijn doel: de eerste divisie bereiken, maar wél op een manier die bij onze vereniging paste. En het lukte!” 

Tegenwoordig worden de hogere echelons van BC Schollevaar getraind door verschillende trainers, stuk voor stuk met een topbadmintonstatus. Daarnaast zijn er veel trainers actief op vrijwillige basis en zorgt een mooie groep clubmensen ervoor dat het de leden van de vereniging aan niets ontbreekt. 

Hart voor de club

“We leiden een harmonieus bestaan,” zegt Hanno van Alten over de 40 jaar jonge vereniging. “Met dank aan al die mensen met een hart voor BC Schollevaar. Ook in bestuurlijk opzicht hebben we het fijn met elkaar. Ik ben dan ook met veel plezier alweer een jaar of vijf voorzitter van deze mooie club.”

De sfeer en gezelligheid uit ‘mijn tijd’ bestaat nog steeds

‘Lijf begon te kraken’

Wil ten Bosch kijkt met evenveel genoegen terug op de tien jaar waarin hij ‘de hamer’ hanteerde. “Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik niet vaak meer op de club ben”, zegt het erelid van de Capelse vereniging. “Ik moest destijds tot mijn verdriet met badmintonnen stoppen, omdat alles aan mijn lijf begon te kraken. Om toch te blijven sporten, ben ik in 2004 gaan tennissen. Dat is net even een wat minder explosieve sport. Maar als ik hier zo in Aquapelle rondloop, zie en voel ik dat die sfeer van gezelligheid en verbondenheid van het BC Schollevaar uit mijn tijd nog steeds bestaat. Ik vind dat mooi.” 

Tegen de trend in

“Landelijk gezien heeft de badmintonsport het moeilijk,” weet Hanno van Alten. “Overal hoor je van een forse ledenafname. Bij ons gebeurt het tegenovergestelde, totaal tegen de trend in. Dat is iets om te koesteren en keihard voor te blijven werken met elkaar. En om van te genieten. We zijn een gezonde jubilaris.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Erik Terlouw bij zijn brouwerij in de Stormpolder.
Capelse brouwer Erik Terlouw organiseert bierfestival in Krimpen Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Zwervers U13 Cup: sterren van morgen in actie met Pinksteren Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Gezondheidscontrole en -advies in Capelse wijken tijdens 'Voel je Fit-tour' Nieuws gisteren
Afbeelding
Column - Joost mag het weten Nieuws 15 mei, 18:05
• Wouter Kolff.
Wouter Kolff is de beoogde nieuwe commissaris van de Koning van Zuid-Holland Nieuws 15 mei, 16:17
• De winkeliers van Winkelcentrum Schenkel.
Week van de Stenen Winkel: winkeliers Schenkel staan bij elkaar in de winkel Zakelijk 15 mei, 15:40
• Bianca Solter met haar zoon Leon.
Bianca wil taboe op zelfdoding en verslavingen doorbreken: 'Het kan iedereen overkomen' Nieuws 15 mei, 13:15
• Impressie van het vernieuwde Stadsplein
Raad wil door met ontwerp Stadsplein, maar fronst wenkbrauwen over budget Nieuws 15 mei, 11:52