• De Van Brienenoordbrug.
• De Van Brienenoordbrug. Foto: Google Maps

Vernieuwing Van Brienenoordbrug uitgesteld; meer kans op storingen

Nieuws 631 keer gelezen

CAPELLE/ROTTERDAM • De vernieuwing van de Van Brienenoordbrug schuift meerdere jaren op, meldt Rijkswaterstaat. De brug zou z’n langste tijd gehad hebben. En daarom blijft de aanpak van de brug belangrijk. Maar de betrokken partijen moeten op zoek naar een nieuwe aannemer.

Het project zou begin dit jaar gegund worden. Eén partij heeft zich gemeld, maar er zitten volgens Rijkswaterstaat grote risico’s aan. Ook hangt er een duur prijskaartje aan die voor het Rijk niet te betalen is. Aanbesteding in deze vorm kan dus niet. De huidige aanbesteding voor de Van Brienenoordbrug stopt en een nieuwe aanbesteding in een andere vorm wordt voorbereid.

De kosten voor projecten als deze stijgen snel. Aannemers zijn voorzichtig en schrijven zich vooral in voor projecten met minder risico’s, ziet Rijkswaterstaat.

Meer kans op storingen

Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat de brug veilig kan worden gebruikt tot de vernieuwing. Wel neemt de kans op storingen toe. De brug kan bij het bedienen in storing gaan, waardoor weg- en vaarweggebruikers moeten wachten. In het uiterste geval kunnen ook verkeersmaatregelen nodig zijn, zoals het afsluiten van rijstroken en invoeren van snelheidsverlagingen. Er zullen steeds meer herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Ook zullen steeds vaker onderdelen preventief moeten worden vervangen. De brug wordt frequent gemonitord. 

Vier jaar vertraging

Dit besluit heeft als gevolg dat het vernieuwen van de brug niet kan plaatsvinden in 2026, 2027 en 2028, maar meerdere jaren opschuift. Een eerste schatting is dat rekening moet worden gehouden met uitstel van naar verwachting vier jaar ten opzichte van de originele planning. Rijkswaterstaat realiseert zich dat dit besluit impact heeft op weg- en vaarweggebruikers en omgeving. Het uitstellen van de vernieuwing van de brug en bijbehorende geplande en ongeplande verkeershinder die dat tot gevolg heeft is voor hen een flinke tegenvaller. “We doen er dan ook alles aan de overlast te beperken en belanghebbenden, waaronder weggebruikers en regionale en lokale overheden, op de hoogte te houden van werkzaamheden, hinder en de vorderingen van de vernieuwing van de brug.”

Meer en zwaarder verkeer

De Van Brienenoordbrug is meer dan een halve eeuw oud. In die tijd is de brug steeds intensiever belast, door steeds meer en zwaarder verkeer. De twee boogbruggen, het beweegbare deel aan de oostzijde en het bedieningssysteem zijn aan vernieuwing toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Werk aan de weg op de Van Brienenoordbrug.
Opnieuw sluiting deel Van Brienenoordbrug: dit betekent het voor weggebruikers Nieuws 17 mei, 10:55
Afbeelding
Dagje dierentuin, golfen of spelletjes doen tijdens Week van de Jonge Mantelzorger Nieuws 17 mei, 08:56
Afbeelding
Koor- en samenzangavond met Shaare Zedek Koor in Nieuwe Westerkerk Nieuws 16 mei, 17:55
• Een eerdere winnaar bij Pitch Parade.
Pitch Parade in Capelle: geld voor jongeren die dromen willen realiseren Nieuws 16 mei, 15:50
• Erik Terlouw bij zijn brouwerij in de Stormpolder.
Capelse brouwer Erik Terlouw organiseert bierfestival in Krimpen Nieuws 16 mei, 13:37
Afbeelding
Zwervers U13 Cup: sterren van morgen in actie met Pinksteren Sport 16 mei, 11:13
Afbeelding
Gezondheidscontrole en -advies in Capelse wijken tijdens 'Voel je Fit-tour' Nieuws 16 mei, 08:50
Afbeelding
Column - Joost mag het weten Nieuws 15 mei, 18:05