Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Wonen we in de leukste gemeente?

Nieuws 783 keer gelezen

Een bekend dagblad organiseert een stemming over de leukste gemeente van ons land. Als we met elkaar willen en vinden dat Capelle hoog hoort te eindigen, stemmen we massaal en laten we onze gemeentenaam hoog eindigen. 

In 2016 werd Capelle al eens uitgeroepen tot Groenste gemeente van Nederland. Daarentegen kwamen we in 2021 op een rampzalige plek terecht als het gaat om Beste gemeente. We zagen de naam van onze stad op plek 312 van de 352 gemeenten. Au, dat deed pijn, want een jaar eerder stonden we bij EW Magazine nog op 305. Bij deze verkiezing werd vooral gekeken naar voorzieningen als onderwijs, winkels, zorg, natuur, overlast, ruimte, rust, leefbaarheid en bebouwing.

Maandagavond werd in de gemeenteraad de Caapse Vaan gepresenteerd. Een nieuwe Suske en Wiske die zich in onze gemeente afspeelt? Nee, zeker niet. Het markante, al vijf jaar leeg staande ING-gebouw nabij de Koperwiek gaat helaas tegen de vlakte en er komt een appartementencomplex van 70 meter hoog, hoger dan de omliggende gebouwen. Dichter bij de metro. Het ING gebouw is op zich architectonisch mooier om te zien dan de Caapse Vaan. Aan de andere kant is er behoefte aan 200 nieuwe appartementen, voornamelijk huur.

Als Capellenaren kunnen we dus zelf bepalen of we in de leukste gemeente van ons land wonen. Maar wie zijn Capellenaren? Mensen die in Capelle zijn geboren? Mensen die in Capelle wonen? Wanneer ben je Fries en wanneer ben je Capellenaar? Zijn alle importinwoners Capellenaar? Zijn voor overlast vluchtende Rotterdammers naar onze rustige gemeente Capellenaren? Ik heb bewust ooit gekozen voor een Rotterdams ziekenhuis, zodat mijn drie kinderen in Rotterdam zouden worden geboren. Zijn zij dan voor altijd Rotterdammer, terwijl ze in Capelle wonen? 

Altijd die 19 letters opschrijven of intikken en in het buitenland moeten uitleggen dat je naast Rotterdam woont: dan kun je net zo goed meteen die naam invullen. Er worden elke dag kinderen geboren in het IJsselland en die zijn dan meteen Capellenaar. In ieder geval zijn veel Capellenaren trots op hun gemeente, met of zonder Caapse Vaan. Laat de rest van ons land weten dat we in de leukste gemeente van ons land wonen. Capelle verdient het! 

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nagenieten van Koningsdag: oranjefeest in Kralingseveer Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Aantal vaccinaties tegen kinderziektes daalt flink in Capelle: 'Wantrouwen in de overheid' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester feliciteert echtpaar Van Bochove-Visser met 65-jarig huwelijk Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Klussen klaren in Schollebos: reuzenberenklauw bestrijden en vlindertuin onderhouden Nieuws 22 uur geleden
• De drie gedecoreerden met burgemeester op het bordes.
'Koninklijk' eerbetoon voor Capelse clubvrijwilligers: 'Totaal verrast' Sport gisteren
Afbeelding
Leefbaar Capelle en CDA starten Meldpunt Schimmel Nieuws gisteren
Afbeelding
Politie steekt stokje voor illegaal dansfeest onder Van Brienenoordbrug Nieuws 28 apr, 10:03
Afbeelding
Spijkerpoepen, touwtrekken en eieren gooien bij de Oude Plaats op Koningsdag Fotoreportage + video 28 apr, 09:53