Wethouder Josien van Cappelle bracht onlangs een bezoek aan mevrouw Engels, de eerste Capellenaar die subsidie kreeg voor een groen dak. (foto: Jan Kok)
Wethouder Josien van Cappelle bracht onlangs een bezoek aan mevrouw Engels, de eerste Capellenaar die subsidie kreeg voor een groen dak. (foto: Jan Kok)

Duurzaam Capelle op koers

Algemeen 42 keer gelezen

De gemeente Capelle aan den IJssel ligt op koers met de projecten uit de Duurzaamheidsagenda 2015-2018. De projecten dragen bij aan een reductie van CO2 uitstoot door energie besparing en het opwekken van duurzame energie. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2016 van de Duurzaamheidsagenda dat het Capelse college heeft vastgesteld.

CAPELLE - Samen werken aan duurzaamheid geeft goed weer waar in 2016 de nadruk op heeft gelegen bij het uitvoeren van de Duurzaamheidsagenda. Wethouder Van Cappelle: “De resultaten die we bereiken zijn niet mogelijk zonder de inzet van onze partners en alle vrijwilligers. Mede dankzij hen liggen we op koers!” Er werd door vele Capellenaren met veel energie gewerkt aan duurzaamheid. Zo zijn er wederom buurtacties georganiseerd in samenwerking met het Energie Collectief Capelle. Hebben bijna tweehonderd huishoudens maatregelen genomen variërend van vloerisolatie tot de realisatie van zonnepanelen. En zijn er vele projecten gestart gericht op het vergroenen van tuinen en andere plekken. 

Projecten
De meest in het oog springende duurzaamheidmaatregel in 2016 was de realisatie van de windmolen op het Rivium. Verder is er ook gewerkt aan het verduurzamen van scholen. In dit kader werden er bij twaalf schoolgebouwen energiescans uitgevoerd en is het energieverbruik geregistreerd. Voor het plaatsen van zonnepanelen op scholen is een subsidie van totaal 2,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft ook de Van Cappellen Stichting subsidie gegeven aan vier scholen om hun schoolplein te vergroenen. 

Doelstellingen komende jaren
De projecten van de Duurzaamheidsagenda worden de komende jaren met veel energie doorgezet. De doelstelling van het project Energiecampagne Wonen wordt, als enige doelstelling, bijgesteld van 2.000 woningen naar 1.000 woningen met 20 procent energiebesparing. “Gelet op de beschikbare middelen en capaciteit van vrijwilligers blijkt deze doelstelling niet haalbaar. We moeten realistisch zijn en 1.000 woningen blijft nog steeds ambitieus”, zegt wethouder Van Cappelle. Op een aantal andere projecten gaat het Capelse college het komende jaar extra inzetten. Bijvoorbeeld op het betrekken van de Capelse ondernemers, het ondersteunen van VvE’s en het verleiden van Capellenaren met iets minder financiële ruimte om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drie agenten zoeken naar ontsnapt konijn in miniatuurtheater Nieuws 9 mei, 17:05
Afbeelding
Pia Douwes kruipt in toneelstuk 'Master class' in huid van Maria Callas Nieuws 9 mei, 15:14
Afbeelding
Sluwe schuursluipers slaan minder vaak hun slag in Capelle: aantal inbraken daalt Nieuws 9 mei, 13:30
Afbeelding
CDA-avond in Capelle over Europese verkiezingen Nieuws 9 mei, 11:20
Afbeelding
Gemeente biedt Capellenaren hulp bij verduurzamen van woning Nieuws 9 mei, 09:08
• Fanuel Waandels: gewoon gelukkig bij vv Capelle.
Spits Fanuel Waandels op schot bij vv Capelle: 'Ik zit goed in m'n vel' Sport 8 mei, 18:10
• Jacolien en Erjan van der Linde.
De Weidetuin in Nieuwerkerk: verse, duurzame en lokale groenten Advertorial 8 mei, 15:55
Afbeelding
Algerabrug drie nachten dicht in beide richtingen Nieuws 8 mei, 14:08