Afbeelding
Foto: Susanne Tuma

Erna Daalman: ‘Passie voor sneeuw en fotografie!’

Algemeen 53 keer gelezen

Capelle – Erna Daalman uit Capelle, bekend van de fotopagina’s over het mooie groen in haar woonplaats, heeft afgelopen zondag natuurlijk ook het witte Capelle gefotografeerd. Ze vertelt hierover het volgende:

‘Op 10 december namen veel Capellenaren ons mee op foto-tocht langs de witte paden en slootjes. Ze zijn vooral geboeid door het wit in hun woonplaats. Wit is fascinerend, staat voor zuiverheid, geeft ruimte en geeft rust.

Ook ik kon het natuurlijk niet weerstaan om met fototoestel de witte wereld in te gaan. De knisperende sneeuw te voelen onder mijn warme, zwarte laarzen.

Halverwege de wandeling in Het Schollebos kwam ik nog zo’n enthousiaste Capellenaar tegen, met fototoestel. We hadden een heel leuk gesprek, over de sneeuw natuurlijk, en de verwondering die je voelt bij het zien van zo’n ander Capelle. Ze kende de rubriek ‘Altijd groen in de buurt’ en zei: ‘heel frappant om de columniste van het IJssel en lekstreek te ontmoeten en dan nog eens met dezelfde passie voor sneeuw en fotografie.’

Waarom kun je zo’n passie hebben voor sneeuw? Is het een stukje jeugdsentiment? Of misschien de verrassing van zo’n totaal ander beeld?

Waarschijnlijk wel, maar ook vanwege de stilte die sneeuw met zich meebrengt. Dwarrelende sneeuwvlokjes, spelend in de lucht, vallen geruisloos neer. Samen vormen ze een witte deken die alles nog stiller maakt. Zo heel anders dan regen, die maakt lawaai en je wordt er zo nat van. Van sneeuw niet, sneeuwvlokjes komen zacht uit de lucht vallen en vinden een plaats op je warme winterjas, waar ze dan smelten als zacht en zoet roomijs op je tong na een verrukkelijk kerstdiner.

Het wit dat we zien is eigenlijk geen kleur. Het is een vermenging van alle kleuren samen! Er bestaat een technisch apparaat, waarbij een schijfje met alle kleuren erop heel hard in het rond draait en dan zie je dat al die verschillende kleuren samen wit worden.

Het wit in de natuur is één kleur wit, een weerspiegeling van alle kleuren van het spectrum. Maar wij kunnen veel verschillende kleuren wit maken. Bijvoorbeeld sneeuwwit, ijswit, zilverwit, wolkenwit en tinten wit die ook in de schilderkunst gebruikt worden: zinkwit, een tint wit waarmee je een doorschijnende laag op het schilderij kunt aanbrengen. Of titaanwit, een stevig wit, een dekkende laag, waarmee je heel goed andere kleuren kunt mengen. Een heleboel kunstenaars worden ook geïnspireerd door de sneeuw. Bijvoorbeeld onze eigen Capelse kunstenaar Jan Maat met zijn sneeuwlandschappen van schaatsende Nederlanders. En het winterlandschap uit 1653 in Het Mauritshuis Den Haag, van Jan van de Capelle.

Vandaag voeg ik één van de foto’s toe van Susanne Tuma, waarin haar passie voor sneeuw en fotografie te zien is. Eén van de vele prachtige foto’s van de sneeuw die door Capellenaren gemaakt zijn.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drie agenten zoeken naar ontsnapt konijn in miniatuurtheater Nieuws 9 mei, 17:05
Afbeelding
Pia Douwes kruipt in toneelstuk 'Master class' in huid van Maria Callas Nieuws 9 mei, 15:14
Afbeelding
Sluwe schuursluipers slaan minder vaak hun slag in Capelle: aantal inbraken daalt Nieuws 9 mei, 13:30
Afbeelding
CDA-avond in Capelle over Europese verkiezingen Nieuws 9 mei, 11:20
Afbeelding
Gemeente biedt Capellenaren hulp bij verduurzamen van woning Nieuws 9 mei, 09:08
• Fanuel Waandels: gewoon gelukkig bij vv Capelle.
Spits Fanuel Waandels op schot bij vv Capelle: 'Ik zit goed in m'n vel' Sport 8 mei, 18:10
• Jacolien en Erjan van der Linde.
De Weidetuin in Nieuwerkerk: verse, duurzame en lokale groenten Advertorial 8 mei, 15:55
Afbeelding
Algerabrug drie nachten dicht in beide richtingen Nieuws 8 mei, 14:08