Sophie Dijkgraaff.
Sophie Dijkgraaff. Foto: Margje Kooistra

Column: Dr. Daniel den Hoed

Algemeen 39 keer gelezen

Deze maand sluit de Daniel den Hoedkliniek, vernoemd naar een Nederlandse arts en belangrijke grondlegger van de radiotherapie in ons land, zijn deuren in Rotterdam-Vreewijk. Na 58 jaar verhuist het ziekenhuis naar de ‘s- Gravendijkwal in het centrum van de stad. Hiermee wordt niet alleen de geschiedenis van dit pand afgesloten. Met de reden dat de internationale reputatie van het Erasmus MC Kanker Instituut meer donaties voor onderzoeken binnenhaalt, migreert de alom bekende naam niet mee.

Precies ten tijde van de sluiting is het 50 jaar geleden dat ik onvrijwillig kennis maakte met het ziekenhuis, de artsen, verpleging en de behandelingen die nodig waren bij een Wilms-tumor. Akelige herinneringen aan deze periode verweven zich met mooie. Wat begon met een dagelijkse bezoekfrequentie werd door de tijden heen een maandelijks, jaarlijks, meerjaarlijks bezoek tot ik als 18-jarige genezen werd verklaard. Ook het ziekenhuis groeide op, werd groter en kwam door het goede werk van professoren en doktoren bekend te staan als een internationaal gerenommeerd multidisciplinair kankerinstituut.

50 jaar later

Alle vernieuwingen aanschouwde ik bij ons weerzien, alweer zo’n tien jaar geleden, na een doorverwijzing van de LATER-poli*. Echter, nadat ik de gemoderniseerde entreehal achter me had gelaten constateerde ik dat de oude gang naar de röntgenkamers zijn blauwe deuren had behouden. Even zag ik mijn moeders handen weer hannesen met het slot dat in tegengestelde richting van normaal dichtgedraaid moest worden. Voor een moment dacht ik de geruststellende stem van mijn toenmalig behandelend professor te horen.

Vandaag zoefde voor de laatste keer de deuren van ‘de Daniel’, zoals we de kliniek thuis noemden, achter me dicht. Met elke stap heb ik het gevoel afscheid te nemen van iets dat onherroepelijk verbonden was met mijn eigen leven. Achteromkijkend lijkt het gebouw mijn melancholische gevoelens te delen. Een naderende tram brengt me terug naar het nu en naar Capelle.

* LAnge TERmijn Effecten polikliniek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drie agenten zoeken naar ontsnapt konijn in miniatuurtheater Nieuws 9 mei, 17:05
Afbeelding
Pia Douwes kruipt in toneelstuk 'Master class' in huid van Maria Callas Nieuws 9 mei, 15:14
Afbeelding
Sluwe schuursluipers slaan minder vaak hun slag in Capelle: aantal inbraken daalt Nieuws 9 mei, 13:30
Afbeelding
CDA-avond in Capelle over Europese verkiezingen Nieuws 9 mei, 11:20
Afbeelding
Gemeente biedt Capellenaren hulp bij verduurzamen van woning Nieuws 9 mei, 09:08
• Fanuel Waandels: gewoon gelukkig bij vv Capelle.
Spits Fanuel Waandels op schot bij vv Capelle: 'Ik zit goed in m'n vel' Sport 8 mei, 18:10
• Jacolien en Erjan van der Linde.
De Weidetuin in Nieuwerkerk: verse, duurzame en lokale groenten Advertorial 8 mei, 15:55
Afbeelding
Algerabrug drie nachten dicht in beide richtingen Nieuws 8 mei, 14:08