De Van Capellenstichting is sponsor  van de groep in wijkcentrum de Harp. (Foto: P.R.)
De Van Capellenstichting is sponsor van de groep in wijkcentrum de Harp. (Foto: P.R.)

Wendeline maakt muziek met ouderen

Capelle - Muziek loopt als een rode draad door het leven van Wendeline Oeij-Muizer. Als meisje van negen jaar leerde ze pianospelen en dat is ze altijd blijven doen. Tijdens haar werk kwam de muziek ook altijd wel om een hoekje kijken. Twee jaar geleden besloot ze het roer om te gooien om samen met ouderen muziek te gaan maken.

Door Thea van der Raaf

Wendeline werkte tot 2015 bij een instelling voor geestelijk gehandicapte ouderen. Haar passie voor muziek kon ze tijdens haar werk regelmatig toepassen. Ze maakte mee hoe oudere mensen genoten van muziek. Met dit besef kwam het plan om senioren in aanraking te brengen met muziek en daar haar werk van te maken.

"Ik ben gewoon de Torenhof binnengestapt en heb mijn idee aan Hans den Engelsman voorgelegd", begint Wendeline haar verhaal. Hij was direct voor mijn plan te vinden en heeft geholpen om de eerste seniorengroep op te zetten. Het uitgangspunt is simpel. Iedereen moet muziek kunnen maken. Ook al lees je geen noten. Ik pas de muziek aan, zodat iedereen mee kan doen. Laagdrempelig en betaalbaar.

In wijkcentrum de Harp musiceren senioren eenmaal per maand in de groep van Angklung tot Zang. "Een Angklung is een muziekinstrument uit Indonesië", legt Wendeline uit. "Het zijn hangende bamboestokken, waarmee je schudt. Daar kan iedereen op spelen. In de Harp neem ik zelf de instrumenten voor de deelnemers mee. Heeft iemand nog nooit gespeeld, dan geef ik met letters of kleuren de noten aan. Op een ritme instrument kan iedereen direct meedoen. Dat vinden de mensen erg leuk. Om muziek zo te vereenvoudigen dat het leuk is om te spelen en dat het goed klinkt, dat is een uitdaging waaraan ik veel plezier beleef."

In de Vijverhof staat Wendeline voor een orkestje. Eenmaal per twee weken wordt er gespeeld. Voor de pauze komen de bewoners van het verzorgingshuis naar beneden om te luisteren. Grappig is dat er twee mensen bij zijn die spelen op het gehoor. Zij kunnen meedoen omdat de anderen wel noten kunnen lezen.

11 Oktober wordt in de Vijverhof een High Tea verzorgd door familie van bewoners en het orkest maakt muziek. Senioren van 60 jaar en ouder die graag willen musiceren of zingen zijn welkom in wijkcentrum de Harp of de Vijverhof. Senioren die noten te willen leren lezen en toetsen willen spelen worden bij Wendeline aan huis gecoached. Info: www.coachingpraktijkmuizer.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden