Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Ronde van West is een Capels begrip

Algemeen 1.866 keer gelezen

In de 25 jaar dat ik in Capelle woon, werden er met regelmaat hardloopevenementen georganiseerd. Johan Sprong was daar een meester in, met onder meer de Bavo/Schenkelloop waarbij hij het nevendoel had om de Bavo en de wijkbewoners nader met elkaar te laten kennismaken. De loop werd gehouden tijdens de Schenkelmarkt. 

Ook de Schollebosloop in oktober was echt een Capels topevenement. Rob de Hair, Maarten Honkoop, Jan Huijer, Martin van der Marel, Johan Sprong, Leen de Wit, het zijn mannen die het hardlopen in deze gemeente flink hebben gepromoot. Ook meubelzaak De Zuiderster heeft jarenlang een loop georganiseerd. Maar de moeder aller hardloopevenementen is toch de Wintercross, voor basisscholieren, die ook in het Schollebos werd en wordt gelopen. In Capelle West en ’s-Gravenland kennen ze in december de Kerstmannenloop Santa Run en in de laatste schoolvakantieweek vindt corona en weder dienende de Ronde van West plaats. 

Jarenlang werd de Buurtgroep-West geleid door actieve mensen als Iet Oostlander-Leeflang, Hans Schenk, Martin van der Marel en tal van anderen. Al 43 jaar is deze buurtgroep in touw voor de bewoners in Capelle. Komende dinsdag, 16 augustus organiseren Martin van der Marel, Martijn van Golden, Johan Nelisse, Christine Siepman, Lindsey van der Stel en al die andere 100 vrijwilligers weer de traditionele Ronde van West. Vorig jaar noodgedwongen een keer op 16 oktober, maar nu weer gewoon in de laatste vakantieweek. Met als nieuwtje dat er nu ook kan worden gewandeld. Er is een keuze tussen de 5 en 10 km, over hetzelfde parcours als waar de hardlopers hun kilometers maken. Ook aan de kinderen wordt altijd volop aandacht geschonken met kortere lopen. Het mooie aan deze loop is echter ook dat er wordt gelopen voor Hospice IJsselOever. 

Lichamelijke ongemakken zorgen er al tijden voor dat ik slechts een keer kon meelopen terwijl ik vroeger aan elke loop meedeed. Nu probeer ik deze Ronde van West te promoten zodat er dinsdag weer rond de 1000 lopers deelnemen aan dit echte Capelse topevenement, gesteund en gedragen door echte vrijwilligers. En daar mogen hardlopers wel even bij stilstaan. Zonder deze mensen zijn er geen evenementen! Voor meer info, kijk op www.rondevanwest.nl. En voor de niet-lopers, er is muziek en een after-party.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Capelse meneer Broeders 100 jaar geworden Nieuws 9 uur geleden
• Archiefbeeld Ronde van West.
Inschrijving Ronde van West begint op 1 mei Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Fietser wordt geschept door auto en raakt gewond bij De Linie 112 gisteren
• Dodenherdenking in 2023.
Programma Dodenherdenking in Capelle bekend Nieuws 29 apr, 17:10
Afbeelding
Nagenieten van Koningsdag: oranjefeest in Kralingseveer Nieuws 29 apr, 15:40
Afbeelding
Aantal vaccinaties tegen kinderziektes daalt flink in Capelle: 'Wantrouwen in de overheid' Nieuws 29 apr, 15:22
Afbeelding
Burgemeester feliciteert echtpaar Van Bochove-Visser met 65-jarig huwelijk Nieuws 29 apr, 13:39
Afbeelding
Klussen klaren in Schollebos: reuzenberenklauw bestrijden en vlindertuin onderhouden Nieuws 29 apr, 12:07