Op de foto van links naar rechts: vader Jan de Borst, broers Jacob de Borst en Kees de Borst en oom Wim de Borst.
Op de foto van links naar rechts: vader Jan de Borst, broers Jacob de Borst en Kees de Borst en oom Wim de Borst. Foto: Onbekend

Al 75 jaar succesvol een loodgietersbedrijf

Algemeen 1.431 keer gelezen

Capelle/Rotterdam - In 1942 heeft de opa van Jacob en Kees de Borst, de huidige eigenaren van de Firma J. de Borst en Zn., het bedrijf in opgericht. Later werd het bedrijf voortgezet door hun vader en hun oom en weer later door henzelf. Inmiddels werkt de vierde generatie ook in de zaak. Het bedrijf is sinds 1967 gevestigd aan de Elandstraat 70 in Kralingseveer en heeft een heel geschakeerde klantenkring opgebouwd; van overheidsinstellingen tot woningbouwverenigingen tot particulieren. Er is nog steeds meer dan voldoende werk te doen.

Door Annemarie van der Ploeg

De opa van Jacob en Kees was van huis uit koperslager. Kees: “In de crisisjaren werkte hij bij diverse bedrijven en in de oorlog begon hij voor zichzelf en repareerde potjes en pannetjes. Hij werkte ook bij de IJsselwerf. Op een gegeven ogenblik begon hij voor zichzelf in een eenvoudig schuurtje aan de Schaardijk en later zette hij een behoorlijke werkplaats neer aan de Elandstraat.”

“We hebben nooit gebrek gehad aan werk. We houden het betaalbaar en komen voor ieder dingetje; of het nou een kraanleertje is of een badkamer. Er zijn klanten waarvoor we al meer dan 50 jaar werken. Ook werken we samen met collega bedrijven, leveren elkaar materiaal en wisselen personeel uit. We zien dat niet als concurrentie. We zijn 24 uur per dag oproepbaar. Ons werk komt vaak op een ongelegen tijdstip.Je moet tegenwoordig wel voorzichtig zijn. We hebben een verhuiskleed in de auto, plakken alles af en doen overal de schoenen uit. Een krasje op de vloer is anders al snel onze schuld.”

Succesformule

“Onze dank gaat uit aan onze voorouders. Daar teren we nog iedere dag op. Verder moet je proberen een betaalbaar en eerlijk stukje werk af te leveren. Wij zijn niet perfect, maar als we een rekening maken, willen we dat alles in orde is. We steken er 110 procent energie in. Ik werk samen met mijn broer, zoon en een ZZP-er. Eigenlijk zouden we 4 tot 5 mensen erbij moeten zetten, want wij worden ook ouder. Dat moet een keer gebeuren want het is heel erg druk. Incassobureaus houden wij niet van. Wij zouden ons te kijk voelen staan als zo’n bureau het wel voor elkaar krijgt. We regelen het liever zelf, eventueel met een betalingsregeling”, vertelt De Borst.

Gevarieerd

De vier loodgieters van het bedrijf komen tijdens hun werk veel verschillende situaties tegen. Kees: “Hennepkwekerijen, gebroken waterleidingen, maar ook wel eens vervuiling. Je komt de gekste dingen tegen.” Van stoppen met het bedrijf willen hij en Jacob nog niets weten. “We hopen nog een poosje mee te kunnen draaien, want dit is een gevarieerd beroep.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Capelse meneer Broeders 100 jaar geworden Nieuws 8 uur geleden
• Archiefbeeld Ronde van West.
Inschrijving Ronde van West begint op 1 mei Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Fietser wordt geschept door auto en raakt gewond bij De Linie 112 gisteren
• Dodenherdenking in 2023.
Programma Dodenherdenking in Capelle bekend Nieuws gisteren
Afbeelding
Nagenieten van Koningsdag: oranjefeest in Kralingseveer Nieuws 29 apr, 15:40
Afbeelding
Aantal vaccinaties tegen kinderziektes daalt flink in Capelle: 'Wantrouwen in de overheid' Nieuws 29 apr, 15:22
Afbeelding
Burgemeester feliciteert echtpaar Van Bochove-Visser met 65-jarig huwelijk Nieuws 29 apr, 13:39
Afbeelding
Klussen klaren in Schollebos: reuzenberenklauw bestrijden en vlindertuin onderhouden Nieuws 29 apr, 12:07