Afbeelding
Foto: Privéfoto

Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia

Nieuws 685 keer gelezen

CAPELLE • De Capelse Liza Goudriaan hoopt in november dit jaar de Muskathlon in Colombia te volbrengen: een hardlooprace, gekoppeld aan een goed doel.

Het goede doel waarvoor Liza 21 kilometer gaat hardlopen is Open Doors, een stichting die zich internationaal inzet voor vervolgde christenen.

Ze legt uit: “In oktober vorig jaar was ik bij een open dag van Open Doors. Op deze dag kwam de uitnodiging voorbij om mee te doen aan de Muskathlon. Dit is een sponsorloop om geld op te halen voor een bepaald project van deze stichting. In mijn geval is dat dus voor (uitbreiding van) opvanghuizen voor kinderen in Colombia.”

Reizen en sporten

Waarom ze specifiek voor dit doel koos? “Al een langere tijd trok het mij wel om mee te doen. Ik hou van reizen én sporten, dus ik vond het nu tijd om daadwerkelijk mee te gaan doen. Een hele mooie manier om en dit samen in te zetten voor mensen die niet in de vrijheid leven om voor hun geloof uit te kunnen komen.”

Rekruteren

“Guerrillagroepen zien christenen als een bedreiging. De kinderen proberen ze te rekruteren, ontvoeren of te dwingen om deel te nemen aan drugshandel, misbruik of moord. In de opvanghuizen kunnen de kinderen veilig opgroeien en studeren. Ook zijn er projecten zoals tuinen en vijvers, om zelf inkomsten te genereren.”

Alleen al de omstandigheden in Colombia maken het een uitdaging

Weer en wegen zijn anders
Om te wennen aan een halve marathon in Colombia, moet Liza Goudriaan zich grondig voorbereiden. “De omstandigheden wat betreft het weer en de wegen zijn in Colombia wel anders dan in Nederland, dus dat alleen al wordt wel een uitdaging”, vertelt ze. “Denk dan aan temperaturen overdag tussen de 30 en 34 graden, en een hoge luchtvochtigheid.”

‘Hopen op warme zomer’
“Daarom hoop ik op een goede, warme zomer (en het liefst ook een warme na-zomer) zodat ik dan alvast kan wennen aan het hardlopen in hogere temperaturen. Maar dit is Nederland, waar het ook zomaar koud kan zijn. In dat geval zal ik mij dan extra warm aankleden tijdens het trainen. Ook zijn de paden niet overal zo netjes als dat we ze hier gewend zijn. Dus ik ga hardlooptrainingen in bossen en op stranden doen, om ook te wennen aan onverharde paden.”

Koningsdag leek mij een mooi moment om iets extra’s op te halen

Stroopwafels op Koningsdag
Om geld in te zamelen, gaat de 33-jarige Capelse op Koningsdag stroopwafels verkopen op het Amnestyplein in het centrum. Bij bakkerij Markus kon ze de stroopwafels tegen een lagere prijs inkopen, de winst gaat rechtstreeks naar het goede doel.

“Hiermee alleen zal ik niet direct het streefbedrag (10.000 euro) halen. Maar ben dus ook afhankelijk van sponsors en andere acties, die ik op dit moment verder nog niet heb gepland. Maar het leek mij een mooi moment om wat extra’s op te halen. Stroopwafels kunnen toch ook niet ontbreken op Koningsdag. Ook werd mij aangeboden om de toiletten te beheren, en de opbrengst van de toiletbezoekjes te kunnen doneren.”

Wil je doneren? Kijk op https://www.muskathlon.nl/deelnemers/colombia-2024-liza-goudriaan

Muskathlon
De Muskathlon is een beweging voor recht. In een traject van meerdere maanden staan drie zaken centraal: sport, fondsenwerving en gerechtigheid. Voor het project in Colombia kunnen de deelnemers 21, 42 of 63 kilometer hardlopen. Daarnaast zijn 63 kilometer wandelen en 120 kilometer mountainbiken ook opties.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Jaarlijks onderhoud: 76 bomen in Capelle dit jaar gekapt Nieuws 3 mei, 11:57
Afbeelding
Muziektheatervoorstelling over Chopin in Van Cappellenhuis Nieuws 3 mei, 10:28
Afbeelding
Politie zoekt informatie over deze grijze bestelbus: dit is waarom Nieuws 3 mei, 08:10
Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 2 mei, 17:00
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 2 mei, 14:50
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 2 mei, 14:13
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws 2 mei, 12:00
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial 2 mei, 10:51