• Edward Maalouf: handbiker en levenskunstenaar.
• Edward Maalouf: handbiker en levenskunstenaar. Privéfoto

Handbiker Edward Maalouf wil per rolstoel Kilimanjaro op

Sport 1.208 keer gelezen

CAPELLE • Als handbiker reeg Edward Maalouf de sportieve successen aaneen met topresultaten bij internationale wedstrijden en op de Paralympics. Nu wacht hem een nieuwe uitdaging: hij wil per rolstoel de Kilimanjaro bedwingen.

5.895 meters telt-ie, de hoogste berg van Afrika. Nog dit jaar maakt de in Tanzania gelegen berg kennis met Edward Maalouf. De Capellenaar gaat de klimexpeditie aan samen met een collega-rolstoeler uit Frankrijk en twee begeleiders. “We hebben er een week voor uitgetrokken,” vertelt Maalouf (54).

Trainen
De voorbereiding op zijn tocht heeft hij inmiddels in gang gezet. En dat betekent trainen, trainen en nog eens trainen. Uren die hij inplant naast zijn fulltime baan op de afdeling Financiën van de gemeente Capelle aan den IJssel. Daarnaast zoekt Edward Maalouf naar sponsors die zijn klimexpeditie willen ondersteunen.

“In totaal kost deze trip 10- à 12.000 euro,” weet hij. “Het zou geweldig zijn wanneer bedrijven en particulieren een aandeel hierin voor hun rekening willen nemen. Stuur een mailtje naar info@edwardmaalouf.com en ik vertel er graag meer over.”

Maalouf, die op 24-jarige leeftijd een dwarslaesie opliep na een val vanaf de zesde verdieping tijdens zijn toenmalige werk als aannemer, wil zijn ervaringen op de Kilimanjaro en zijn rijke carrière als handbiker graag inzetten om mensen te inspireren. Bijvoorbeeld door lezingen te geven bij sponsors en op scholen.

Missie
“Toen ik destijds mijn dwarslaesie opliep en mijn leven van het ene op het andere moment totaal zag veranderen, heb ik het een tijdje moeilijk gehad. Maar ik besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten,” vertelt de in Libanon geboren Nederlander. “Ik zocht een sport waar ik mijn energie in kwijt kon. Dat werd handbiken. Ik werd lid van de handbikegroep van wielervereniging Ahoy in Rotterdam. Dat inspireerde me enorm. Zo erg zelfs dat ik me besloot te richten op deelname aan de Paralympics van 2004 in Athene. Ik slaagde in mijn missie. Het was de start van een topsportloopbaan die me Paralympische medailles, mooie overwinningen in wereldbekerwedstrijden en winst op de marathons van Rotterdam en Hamburg bezorgde. Vier jaar later pakte ik ook nog eens twee bronzen medailles op de Paralympics van Beijing.”

Libanon
Maalouf, ooit naar Nederland gekomen vanwege de liefde, handbikete al die jaren voor zijn vaderland Libanon. Daar geldt hij als een beroemdheid.

“Ik was de eerste die het land een Paralympische medaille bezorgde,” verklaart hij zijn populariteit. “Misschien nog wel mooier dan die plak was dat ik een aantal voormalige landgenoten wist te inspireren om ook te gaan handbiken. Een groep van zo’n 25 handbikers ging vol in training en nam onder andere deel aan de Beiroet Marathon. Zij zagen net als ik in dat een beperking er niet voor hoeft te zorgen dat je je ook beperkt gaat voelen. Ik wil zeker ook de jeugd motiveren om richting te zoeken in het leven, de goede kant te kiezen en een doel voor ogen te houden. Veel kinderen van nu zijn verdwaald in het leven en dat leidt er soms toe dat ze leegte ervaren. Tegen hen zou ik willen zeggen: stel je doelen en ga ervoor. Dat zorgt voor energie en zingeving en kan ook anderen inspireren om in actie te komen. Een positieve instelling maakt alles anders en geeft plezier in je leven én dat van anderen.”

Karakter
Zijn ambitie om per rolstoel de Kilimanjaro te beklimmen past naadloos bij het karakter van Edward Maalouf. “Ik houd van extreme uitdagingen,” glimlacht hij. “Als mensen zeggen dat iets niet kan, dan zie ik juist wel mogelijkheden. Ik ga deze beklimming samen met een in Frankrijk wonende Libanees uitvoeren. Onze rolstoelen krijgen wat aanpassingen om de expeditie tot een succes te maken. Speciale wielen bijvoorbeeld, banden met extra grip en een groot voorwiel. De komende maanden ga ik gebruiken om kilometers te maken en conditie te kweken. Ook wil ik een paar kilo afvallen. Ik ben optimistisch gestemd en ervan overtuigd dat we op de top van de Kilimanjaro terecht gaan komen. In mijn leven heb ik al een aantal keren problemen overwonnen. Ze hebben me steeds wat sterker gemaakt. Ik ben Nederlander en zo voel ik me ook, maar ik heb ook mijn Libanese achtergrond. En die zegt: leef met de dag, kijk niet te ver vooruit en denk positief, ongeacht welke tegenslag je in je leven ook tegenkomt. Dat is mijn motto.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Column - Goed idee, neem de fiets vaker mee Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Jubilerend CGK Capelle geeft kerstconcert 'Kerstzang bij kaarslicht' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Kapsalon La Nancy aan Bermweg Capelle ondergaat een make-over Advertorial 6 dec., 11:30
Afbeelding
'Carols for Charity': concert voor kerstpakkettenactie Nieuws 6 dec., 09:00
Afbeelding
Kinderfiets aangetroffen naast het water; niemand gevonden 112 5 dec., 21:39
Afbeelding
Aantal kramen beschikbaar voor kerstmarkt Capelle Nieuws 5 dec., 18:15
Afbeelding
Voorzitter Jan-Willem Kisjes is er voor héél vv Capelle Sport 5 dec., 16:15
Afbeelding
Lichtpunt: 'koffie met de buren' in De Hoeksteen Nieuws 5 dec., 14:00