Afbeelding
Foto: 123RF.com

OM: Straatroof Capelle houdt verband met aanslag in Amsterdam-Osdorp

Nieuws 995 keer gelezen

DORDRECHT/CAPELLE AAN DEN IJSSEL • Een duo uit Capelle aan den IJssel dat wordt verdacht van een gewapende straatroof en een aanslag met een vuurwerkbom op een Amsterdamse woning, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht donderdag beslist. 

Ook de voorlopige hechtenis van een derde verdachte werd met drie maanden verlengd.

Mes
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) trokken S. de J. (22) en C.W. (23) op 10 december 2022 in hun woonplaats Capelle een mes. Met het steekwapen zouden ze twee slachtoffers hebben beroofd van hun jas en schoenen. De doelwitten werden bovendien mishandeld. Ze werden op hun hoofd geslagen en tegen hun lichaam getrapt.

Een paar dagen later zou het Capelse duo met een auto naar het Kospas in de Amsterdamse wijk Osdorp zijn gereden. Daar werd ’s ochtends voor de deur van een woning een bom tot ontploffing gebracht. De politie meldde destijds dat het ging om zwaar vuurwerk. 

Direct na de explosie zagen getuigen vier jongemannen wegrennen. Zij waren allen in het zwart gekleed. Bij de aanslag raakte niemand gewond. Wel raakte de woning zwaar beschadigd.

Verband
Bij de tussentijdse (pro-forma)zitting in de rechtbank vertelde de officier van justitie dat volgens hem beide zaken verband houden met elkaar. “Een conflict dat waarschijnlijk nog niet voorbij is”, zei hij.

Meer details wilde het OM niet geven. De rechtbank maakte evenwel duidelijk dat het niet draait om drugs, maar ‘iets anders’.

Tevergeefs
De advocaten van de Capellenaren vroegen bij de inleidende zitting tevergeefs hun cliënten vrij te laten. “Zij worden verdacht van zeer ernstige feiten. De nadruk ligt daarbij op de ontploffing. Schokkend”, wezen de rechters dit verzoek pertinent af.

De volgende tussentijdse zitting vindt half oktober plaats. Eind dit jaar horen de verdachten waarschijnlijk de strafeis bij de inhoudelijke rechtszaak. 

In de tussentijd worden Capellenaren W. -eerder veroordeeld tot 16 maanden cel voor een mislukte overval op een casino in Giethoorn- en De J. nogmaals verhoord. “Maar of ze nou een uitgebreid verhaal willen vertellen of niks of iets daar tussenin, kan ik niet zeggen”, liet hun advocaat de rechters weten.

Betrokkenheid
Dat lijkt anders te liggen voor de derde verdachte, R.S. (19). Hij wordt alleen beticht van betrokkenheid bij de aanslag. Over zijn rol legde S. onlangs verklaringen af. Zo zou hij alleen ‘met draaiende auto voor de deur hebben gewacht’ toen de anderen uitstapten. S. wist naar eigen zeggen niet wat de anderen in de wagen van plan waren.

Camerabeelden bij de woning ondersteunden volgens zijn raadsman dit verhaal. “Het zijn heldere beelden en ik herken mijn cliënt daar niet op. Het is niet uitgesloten dat er vijf mannen in de auto zaten.”

S. zou bereid zijn meer vragen te beantwoorden. “Maar hij wenst niet over anderen te verklaren. Als het gaat over derden, verklaart hij alleen over zichzelf.”

De rechters besloot evenwel dat ook S. in de cel blijft. 

Niels Dekker/Tekstbureau Cerberus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie vangt pulletje op nadat moedereend is doodgereden: 'We vangen niet alleen boeven' Nieuws 16 uur geleden
• De kampioenen op de foto.
Meidenteam MO15-1 van CVV Zwervers kampioen na Capels onderonsje Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke dag bij Wijkcentrum De Harp vanwege 10-jarig bestaan Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Natuuractiviteiten in Hitland: (water-)dieren en planten ontdekken Nieuws gisteren
Afbeelding
Ongekende ontsnapping: CVV Zwervers handhaaft zich in tweede klasse Sport 27 mei, 09:10
Afbeelding
Capellenaar aangehouden na vondst drugs, geld en vuurwapen in woning 112 27 mei, 07:46
Afbeelding
In beeld: braderie en rommelmarkt in Capelle-West Nieuws 26 mei, 13:12
Afbeelding
Fitnessruimte voor Oekraïense vluchtelingen geopend Met foto's 26 mei, 11:49