• Dan Breur is klaar voor de slotseries in de kampioensrace.
• Dan Breur is klaar voor de slotseries in de kampioensrace. Foto: John Wijntjes

Capelse driebanders azen op Eredivisie

Sport 1.025 keer gelezen

CAPELLE • Het driebanden-team van SPC Capelle aast op het kampioenschap van de eerste divisie. Landelijk topniveau lonkt, weet ook speler Dan Breur.

“De komende weken wordt alles duidelijk”, glimlacht de 52-jarige driebandenspecialist. “We treffen op 12 en 13 april onze twee laatst overgebleven concurrenten SIS Uden en Veemarkt uit Doetinchem. Als we die van het lijf houden, dan kan de titel ons niet meer ontgaan en promoveren we naar de Eredivisie.”

Deze sport kwam al vroeg in mijn leven

Pure liefhebber
Dan Breur, in het dagelijks leven uitbater van Brasserie l’Oeuf en het aangrenzende tennispark aan de Groenedijk in Capelle, geldt als een biljartliefhebber pur sang. “Deze sport kwam al vroeg in mijn leven”, vertelt hij. “Mijn ouders waren bevriend met een echtpaar dat café l’Esperance runde in Nieuwerkerk. Daar stond destijds een klein biljart. Mijn vader maakte daar regelmatig gebruik van en ik leerde er mijn eerste stoten maken.”

‘Een wereld ging open’
“Omdat ‘men’ vond dat ik best talentvol was, mocht ik op mijn 12e naar jeugdbiljarten bij l’Imperator, de zaak van voormalig topbiljarter Piet van der Pol. Daar ging een wereld voor me open. Vooral het driebanden vond ik prachtig.”

“Toen ik 15 was, wilde ik de overstap maken naar die spelsoort. Volgens de reglementen was dat te jong, maar ik kreeg dispensatie. Binnen een jaar was ik Nederlands Kampioen in de tweede klasse. Daarna ging het snel. Ik kreeg wildcards voor vijf grand-prix’en en haalde even zo vele keren het hoofdtoernooi.”

Wanneer we naar de Eredivisie promoveren met ons team, tref ik Dick Jaspers. Daar verheug ik me enorm op.

Ceulemans en Jaspers
Breur bereikte de top in zijn sport, was de eerste Nederlander die in de Franse competitie uitkwam en won van vele internationale vedettes, onder wie driebandenlegende Raymond Ceulemans. “Daar ben ik best trots op,” glimlacht Breur. “Ik heb alleen nog nooit gewonnen van Dick Jaspers, nóg zo’n grootmeester. Wanneer we naar de Eredivisie promoveren met ons team, tref ik hem. Daar verheug ik me enorm op.”

Bol van de druk
“Eerst echter wacht ons de slotfase van het huidige seizoen. Onze voorsprong op de nummers twee en drie is redelijk geruststellend, maar we zijn er nog niet. De komende twee duels zullen bol staan van de druk. Gelukkig hebben we de ervaring om daar goed mee om te gaan en ons, ondanks het spanningsveld, te concentreren op het binnenhalen van de punten.”

Basisteam
Het team van SPC Capelle - dat zijn thuiswedstrijden in De Terp speelt- bestaat in basis uit Dan Breur, Jef Philipoom (Europees én wereldkampioen van 1995), Peter van Lieshout (al 37 jaar bevriend met Breur) en de inmiddels 80-jarige (!) driebandencoryfee Puck van Aart.

Geduchte oproepkracht
Bij wedstrijden waarin het er écht om gaat kan SPC Capelle een beroep doen op enkele ‘oproepkrachten’ zoals de 35-jarige Fransman Cédric Melnytschenko, de nummer 1 van zijn land. “Bij drie van de vier komende duels is hij aanwezig”, weet Dan Breur. “Een geduchte versterking.”

Meedoen om de prijzen
Het invliegen van spelers is volgens Breur heel normaal in topbiljartkringen. “Veel driebanders komen in één seizoen in verschillende landen in competitieverband uit. Ik heb het zelf ook gedaan. Je hebt ze nodig om mee te doen om de prijzen. Wij maken er graag gebruik van om ons grote doel - de Eredivisie - te bereiken.”

Aderlating
“Intussen bereiden we ons al voor op het nieuwe seizoen. Zeker is al dat Jef Philipoom ons deze zomer gaat verlaten. Hij staat dan onder contract bij een club in Tilburg. Zijn vertrek is een flinke aderlating voor ons team, vandaar dat we al druk aan het onderzoeken zijn welke nieuwe spelers we kunnen interesseren voor een overstap naar onze vereniging. Op dit moment kunnen we nog niet zoveel, omdat we nog niet gepromoveerd zijn. Zodra we de titel binnen hebben, kunnen we concreet zaken doen.”

Zoeken naar versterking
“Echte versterking is dan ook een must, want met ons basisteam gaan we het op eredivisie-niveau niet redden, vrees ik. In dat geval zou ik aan tafel 1 komen te spelen en is de kans op een goed winstpercentage een stuk kleiner geworden. Maar goed, eerst zijn er andere prioriteiten. Te beginnen met onze dubbelslag op 12 en 13 april.”

Eredivisie in Capelle
“Als we daar winnend uitkomen, dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan en krijgt Capelle aan den IJssel een echt eredivisieteam binnen de gemeentegrenzen. Echt iets om je op te verheugen. We kunnen niet wachten tot de duels met SIS Uden en Veemarkt Doetinchem.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Cliënten van Fier vertellen hun verhaal met torso's Nieuws 19 uur geleden
• De start van de aanleg van het nieuwe Stadsplein, in januari.
Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil) Nieuws 21 uur geleden
• Archiefbeeld verkoping Capelle-West
Grote rommelmarkt en braderie in Capelle-West op 25 mei Nieuws 22 uur geleden
• Bekende namen staan komend seizoen op het podium.
Isala Theater presenteert programma voor jubileumseizoen Nieuws gisteren
• Hans en Jolanda Brederveld.
Jolanda en Hans Brederveld terug bij Cristal Cleaning: 'We zijn helemaal gelukkig' Advertorial gisteren
• De afsluiting en omleiding tijdens het lange Hemelvaartsweekend.
Werkzaamheden A16 rond Hemelvaart: dit is wat het betekent voor jouw reis Nieuws 2 mei, 08:43
Afbeelding
Thema-avond over Europese Unie op 16 mei Nieuws 1 mei, 18:05
Afbeelding
Column - Herdenken en vieren op 4 en 5 mei Nieuws 1 mei, 15:50